Orbán: ha nem jön gáz, tömeges munkanélküliség lesz Magyarországon

Ország

Orbán Viktort ezúttal a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában „izzasztotta meg” Nagy Katalin műsorvezető. A miniszterelnök sikeresen válaszolt olyan fondorlatos „kérdésekre” is az ukrán elnök Orbánt érintő kemény szavaival kapcsolatban, mint ez: … „így kamerába nézni, ahogy Zelenszkij nézett, úgy csak egy professzionális színész tud.  Nem érezte úgy, hogy egy megrendezett jelentetben ül? Egyfolytában ezt érzem, válaszolta Orbán.

A NATO magáévá tette azt a magyar álláspontot, hogy szervezeti szinten nem küld katonát Ukrajnába, de a tagjai számára külön-külön nem is tiltja ezt meg – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. A kormányfő hozzátette, hogy arra a megállapodásra jutottak, hogy az országok egyénileg azt tehetik, amit jónak látnak.

 

A légtérzár légiháborút jelent

A légtérzárról a miniszterelnök azt mondta, hogy az egy szép kifejezés, de valójában légi háborút jelent, tehát aki légtérzárat akar az valójában azt mondja, hogy vegyünk részt egy légi háborúban.

Az EU-csúcsról szólva a kormányfő felidézte, hogy az unió szankciós listákat fogadott el, de ezeket csak akkor lehet elfogadni, ha minden tagország elfogadja. Ha egy tagország is tiltakozik a javaslat ellen, azt elvetik. Ilyen javaslat volt a gázszállítás megszüntetése Oroszország irányából. Ezzel Németország is egyetért.

A miniszterelnök emlékeztetett: a magyar olajszállítások 65, a gázszállítás 85 százaléka érkezik Oroszországból.

„Tehát számunkra nem az a kérdés, hogy kicsit többet fizetünk-e a gázért, vagy az olajért, hanem, hogy jön-e vagy sem. Az a kérdés, hogy megáll-e a gazdaság, vagy sem. Ha teljesítenénk, az ukránok kérését az azt jelentené, hogy magyar gyárakat kell bezárni és megnőne a munkanélküliség” – fogalmazott Orbán Viktor.

Mi megteszünk minden tőlünk telhetőt Ukrajnáért, hiszen például befogadunk 500 ezer menekültet, de azt nem kérhetik, hogy úgy segítsük őket, hogy közben tegyük tönkre magunkat – tette hozzá.

Szóba került Zelenszkij ukrán elnök Magyarországnak szóló üzenete az EU-csúcson. Erről a miniszterelnök úgy tartja, hogy megérti az ukrán államfő hangnemét, hiszen egy háborús helyzetben nem lehet elvárni az árnyalt megfogalmazást.

A videóban 10 perc 10 másodpercél kezdődik a Magyarországot érintő rész.

 

Ebben az esetben Magyarország és a többi ország feladata is, hogy megértessék az ukránokkal, hogy segítünk, amiben tudunk, de elsődlegesen minden ország a saját érdekeit kell szem előtt tartania – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Érzelmi zsarolás

Ha az a kérdés, hogy kinek az oldalán állunk, akkor arra a válasz egyértelmű, mi a magyarok oldalán állunk. Nekünk azt kell világossá tenni, hogy mi magyarok vagyunk, és mi a magyarbarát politikát folyttaunk. Bár ezt a baloldal próbálja bemocskolni, folyamatosan támadja a nemzetpolitikánkat. De mi tudjuk, hogy a lényeg a nyugalom, hiszen jelen pillanatban érzelmi zsarolás is zajlik, ezt teszi az ukrán elnök is. Veszélyes korban élünk, így tényleg nagyon fontos, hogy nyugodtak legyünk, és megfontoltan döntsünk minden kérdésben – emelte ki.