Berághattak Orbánra a bosnyákok, lefújták a magyar miniszterelnök szarajevói útját

Ország

Az eredeti tervek szerint január 25-án repült volna Bosznia-Hercegovinába Orbán Viktor, ám a bosnyák kormányfő hivatalosan a járványveszélyre hivatkozva lemondta a találkozót.

Az Euronews szerint a háttérben valószínűleg az állhat, hogy Orbán a közelmúltban olyan kijelentéseket tett a muszlimokra (Bosznia lakosságának fele ezt a vallást követi), amelyek miatt a helyi politikusok egy része paprikás hangulatban várta volna.

Orbán egy tavaly év végi Kormányinfón arról beszélt, „nem állnak jól a csillagok, de sose álltak jól (…) Mindent megteszek annak érdekében, hogy meggyőzzem Európa nagy vezetőit arról, hogy ugyan a Balkán lehet, hogy tőlük messzebb van, mint Magyarországtól, de az ő biztonságuk szempontjából is kulcskérdés, hogy hogyan oldjuk meg egy olyan államnak a biztonságát, amelyben kétmillió muszlim él.”

Šemsudin Mehmedović, a bosznia-hercegovinai törvényhozás bosnyák képviselője egy Facebook-posztban reagált Orbán kijelentéseire:

„Nem bevándorlók vagyunk, hanem – Orbántól, Dodiktól és a hozzájuk hasonlóktól eltérően – őshonos európai nép. Ők ugyanis nem illeszkedtek be a civilizációs értékekbe, hanem a gonosz oldalán állnak”

– írta Mehmedović.

A képviselő azzal zárta véleményét:

mindenki számára világos, hogy Orbán azon európai erők mozgósítója, amelyek a muszlimok Kristályéjszakáját készítik elő”.

A Kristályéjszaka Németországban történt 1938. november 9-én, amikor a nácik 267 zsinagógát raboltak ki, rongáltak meg vagy döntöttek romba. Több száz embert öltek meg, harmincezer zsidót pedig koncentrációs táborokba toloncoltak.

Botrány lett Boszniában Orbán muszlimellenes szavai miatt