Donáth Anna és Hadházy Ákos közösen támadta meg a fideszes közalapítványokat az Európai Bizottságnál

Ország

A kormány a most megalkotott alapítványi rendszerrel egyszerűen törvénybe foglalta a magyar emberek pénzének ellopását. Ezért az Európai Bizottsághoz fordult Donáth Anna Hadházy Ákossal közösen – írja közleményében a Momentum.

Az, hogy a törvény módosításához kétharmados többség szükséges, és az alapítványok vezetőit pedig egy esetleges kormányváltás után sem lehet majd elmozdítani, szembe megy minden közös európai értékrenddel. És mivel EU-s pénzek is kerülnek az alapítványokhoz, az Európai Bizottsághoz fordultunk, hogy lépjen fel a magyar kormánnyal szemben, és indítsa el a jogállamisági mechanizmust. Az alapot erre az uniós források elköltése felett meggyengült ellenőrzési jogkörök adják. A közvagyon kiszervezése és alapítványi kézre juttatása nem maradhat szó nélkül, nem nézhetjük, ahogy ellopják alólunk az országot.

Szükség van rá, hogy az EU végre fellépjen az Orbán Viktoréhoz hasonló strómanokkal és oligarchákkal működtetett rendszerek ellen. Meg kell védeni azokat a pénzeket, amiket a magyar emberek kaptak. Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy noha az EU segít, nekünk, magunknak kell megküzdeniük a demokráciánkért. Donáth Anna Hadházy Ákossal közösen azért dolgozik, hogy 2022-ben leváltsuk a kormányt, és végre egy nyugati Magyarországot építsünk. Egy igazságos és emberséges országot, ahol az EU-s pénzeket arra költjük, amire kell: iskolára, kórházra és munkahelyre – olvasható a párt közleményében.