Kórház intenzív osztálya

Jogerős ítéletet hozott a magyar bíróság egy vírustagadó férfi ügyében

Ország

Azt állította, hogy nem is létezik a járvány.

A Pécsi Járásbíróság 2020. június 25-én tárgyalás mellőzésével meghozott büntetővégzésével megrovásban részesítette Sz. T. vádlottat rémhírterjesztés bűntette miatt, amellyel a bíróság helytelenítését fejezte ki a jogellenes cselekmény miatt, és felszólította az elkövetőt, hogy a jövőben tartózkodjon bűncselekmény elkövetésétől.

Elhallgattatta a Facebook Gődényt és a többi járványszkeptikust

A bíróság határozatával szemben a vádlott és védője tárgyalás tartása iránt terjesztett elő kérelmet, azzal az indokkal, hogy a vádlott nem követett el bűncselekményt. A 2020. október 6. napjára kitűzött előkészítő ülésen a vádlott és védője nem jelentek meg, az eljárási cselekmény kezdete előtt röviddel, elektronikus úton benyújtott közös nyilatkozatukban visszavonták tárgyalás tartási iránti kérelmüket, így a bíróság büntetővégzése a mai napon jogerőre emelkedett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott férfi az internet egyik közösségi portálján

olyan bejegyzéseket tett közzé, amelyek kétségbe vonták az új koronavírus (COVID-19) világjárvány létezését, annak hátrányos egészségügyi következményeit; illetve amelyek az intézkedések okairól valótlan állításokat tartalmaztak.

Mindezekre tekintettel a bejegyzések alkalmasak voltak a járvány terjedésének megelőzése végett Magyarország Országgyűlése és Kormánya által bevezetett járványügyi intézkedések eredményességének akadályozására, különös tekintettel a 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelettel 2020. március 28-i hatállyal elrendelt kijárási korlátozás magatartási szabályaira.

Rekordszámú koronavírus-fertőzött halt meg tegnap Magyarországon

A vádlott 2020. március 20-án délelőtt, március 28-án kora délután, április 10-én délelőtt és április 12-én délelőtt közzétett bejegyzéseiben állította, hogy nincs koronavírus-fertőzés és nem is volt, ez csupán félelemkeltés, a statisztikai adatokat meghamisították.