Döntött az ellenzék: mind a 106 egyéni választókerületben közös jelöltjük lesz

Ország

Mind a 106 egyéni választókerületben közös jelölt állítására készülnek az ellenzéki pártok a 2022-es országgyűlési választáson.

A Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Magyar Szocialista Párt, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt által közösen jegyzett, az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben tudatták: győzelem esetén a közösen elfogadott program és elvek alapján együtt kívánnak kormányozni Magyarország érdekében.

Azt írták: “az ellenzéki pártok, meghallva a választóik akaratát”, csütörtökön megkezdték a hivatalos egyeztetéseket pártelnöki szinten a 2022-es országgyűlési választásra való felkészülésről. A pártelnökök megállapodtak, hogy az ország érdekében közös programot alkotnak, és az egyéni képviselőjelöltek kiválasztásánál a tárgyalásos út mellett az előválasztás intézményét is legitim eszköznek tekintik.

Az ellenzéki pártok vezetői döntöttek arról is, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os választókerületben az időközi országgyűlési választáson a jobbikos Bíró László lesz a közös összellenzéki jelölt – olvasható a közös közleményben.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megye délkeleti részét lefedő, tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben október 11-én tartanak időközi választást, amelyen a júliusban motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc (Fidesz-KDNP) utódjáról dönthetnek a választók. A Fidesz-KDNP múlt szombaton közölt: helyi szervezetük Koncz Zsófiát, Koncz Ferenc lányát indítja.