Élet a szakítás után

Ország

Egy szakítás mindig nagyon nehéz. Akkor is, ha mi a döntésünk alapján történik és akkor is, ha a volt párunk mondta ki az utolsó szót. Elválni valakitől, akivel közös jövőt terveztünk, akit teljes szívünkből szerettünk és akivel megosztottuk az egész életünket; fájdalmas folyamat. De hogyan nézzünk szembe vele és hogyan induljunk el a továbblépés útján? Erről szól a cikkem.

GYÁSZOLJUNK

Fontos, hogy adjunk magunknak időt arra, hogy meggyászoljuk a kapcsolatunkat. Hallgassunk szomorú Adele-számokat és sírjuk ki magunkat, ha erre van szükségünk. Töltsünk el pár napot rémes pizsamába öltözve és vicces sorozatokat nézve, ha erre vágyunk. Együnk hajnal 3-kor fagyit hamburgerrel, ha jobban érezzük tőle magunkat. A lényeg, hogy kellő idő álljon rendelkezésünkre ahhoz, hogy elindulhassunk a továbblépés útján.

MEGBOCSÁTÁS ÖNMAGUNKNAK

Nyilván követtünk el hibákat a kapcsolatunkban, ahogy a volt párunk is. Ez azonban nem indokolja, hogy hetekig a tévedéseinket elemezgessük és mindenért kizárólag magunkat okoljuk. Meg kell tanulunk elengedni a történteket. A múlton való rágódásunk nem fog változtatni a történteken, csak meggátolja a továbblépésünket.

BARÁTOK

Szakítás után elképzelhető, hogy úgy érezzük, hogy egyedül szeretnénk lenni és nincs kedvünk senkihez és semmihez. Ugyanakkor a bezárkózás nem megoldás. Fontos, hogy nyissunk a barátaink felé. Ők ismernek és szeretnek minket és a támogatásuk segíthet nekünk kilábalni a nehézségekből.

ÖNPUSZTÍTÁS

Az alkohol és más tudatmódosító szerek nemhogy nem oldják meg a helyzetünket, de csak még mélyebbre taszítanak minket a gödörben. Kerüljünk minden ilyen tevékenységet! Ennél sokkal jobb megoldás a feszültség levezetésére egy új sportág beiktatása az életünkbe, hiszen amellett, hogy ez jót tesz az egészségünknek, új embereket ismerhetünk meg általa.

ÚJ CÉLOK

Ne üljünk otthon és merengjünk 0-24-ben azon, hogy miért nem alakult másképp az életünk. Ne rágódjunk azon, hogy mi lett volna, ha ezt vagy azt másképp csináljuk! Tegyünk magunkat hasznossá! Éljünk tovább az életünket! Tűzzünk ki új célokat és törekedjünk rá, hogy megvalósítsuk őket.

Ne feledjük, hogy szakítás egy lehetőség az újrakezdésre. Keressük meg, hogy mi az, ami igazán boldoggá tesz minket! Használjuk ki, hogy rengeteg időnk szabadult fel és törekedjünk rá, hogy ezt minél hasznosabban töltsük el! A szakításból való felépülés egy hosszú és nehéz út, de kellő kitartással és akaraterővel sikeresen végig tudunk menni rajta. 

Ha további gyakorlati tanácsokat szeretnél kapni a továbblépéshez, látogass el a weboldalamra is, és olvasd el a Hogyan élj túl egy szakítást című cikkemet.

Péter Eszter, pszichológus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.