Kásler Miklós

Kásler: “Minden magyar beteg halálát meggyászolom”

Ország
Koronavírus

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban érdeklődtek a képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén.

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó kijelentette: a koronavírusra hivatkozva leállították az egészségügyi alapellátást.

Az elmúlt napokban a kormány azt hangoztatta, hogy sikerült felkészíteni az egészségügyet a tömeges megbetegedésekre, de kérdés, mekkora árat fizetünk ezért

– fogalmazott.

Kitért rá: a járvány első egészségügyi halálos áldozata egy 41 éves édesapa volt, akinek a “haláláról aljas módon önök hazudtak”.

Kásler Miklós azt mondta:

a 41 éves egészségügyi dolgozót saját halottjuknak tekintették, ha történt hiba, az az ellátó intézménynek, orvosnak a felelőssége, bejelentést ezzel kapcsolatban nem kaptak.

Közölte: azokat a jelzőket, hogy “aljas, hazudtak”, a képviselő irodalmi munkássága részének tekinti.

A szocialista képviselő úgy fogalmazott, nem 133 bátor embert lát a parlamentben, hanem “133 aljas embert, aki ezt végig tudja csinálni”.

A tárcavezető kijelentette:

minden magyar beteg halálát meggyászolja, és mindent megtesz most is, hogy az emberi élet lehetséges határáig éljenek a magyarok.

A jobbikos Lukács László György arról kérdezett, hogy tetőzik-e már a koronavírus-járvány Magyarországon. Az emberi erőforrások minisztere az elmúlt napokban kísérletet tett, hogy ismét megnyitja az egészségügyet, de kérdéses, hogy ez nem túl gyors-e – mondta.

A képviselő kérdezett azoknak a betegeknek a teszteléséről, akik be szeretnének jutni az egészségügyi intézményekbe, és azt firtatta, hova menjenek, miből fizessék a tesztet.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere úgy válaszolt:

“a plató közelében van” a járvány, az egészségügy újranyitását pedig május 4-től négy lépcsőben képzelik el, ennek első lépcsője kezdődött most el, ehhez szigorú szabályokat határoztak meg. Az újranyitást az indokolja, hogy a kormány korlátozó intézkedéseinek hatására kedvezően alakult a járvány lefutása

– tette hozzá.

Közölte: a tesztet minden esetben el kell végezni, ha felvetődik a fertőzés gyanúja, az állami ellátásban a biztosító fizeti, a magánellátásban pedig a magánellátó vagy a beteg.

Lukács László György azt is kérdezte, hogy visszatérhetnek-e a betegek, akiket “kiraktak a kórházakból”.

A miniszter elmondta: “egyetlenegy beteget sem raktunk ki, 58 százaléka az ágyaknak a miniszteri rendelet pillanatában üres volt”. Azt is közölte, hogy az egészségügyi dolgozók 13,5 százaléka, vagyis 370-en fertőződtek meg, közülük 39-et kezeltek kórházban, 78-an meggyógyultak, egy dolgozó elhunyt.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük