Kína gagyi védőeszközökkel árasztotta el Európát, az országos tisztifőorvos szerint is “változó a minőségük”

Ország

Hollandiában vissza kellett hívni a Kínából érkező védőmaszkok felét, mert a minőségük nem megfelelő – írja a helyi sajtó.

A 17 milliós ország 1,3 millió FFP-2-es maszkot rendelt, ez már megfelelő védelmet nyújt a koronavírus ellen. De miután 600 ezer darabot kiszállítottak a kórházakba és elvégezték minőségi teszteket, a maszkok jó részéről kiderült, hogy nem passzol megfelelően az arca, és gond van a maszkban lévő szűrőkkel is. Ezért az egészségügyi minisztérium visszahívja a selejtes maszkokat a kórházakból.

Kínából érkezett szállítmány miatt volt már minőségi panasz Csehországban és Spanyolországban is. Utóbbi esetben a kínai követség azt írta, hogy azok még nem a hivatalos tesztek voltak.

A magyar tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy a holland és cseh panaszok alapján rendkívül nagy a selejt aránya a Kínából beszerzett tesztekben és védőfelszerelésekben, mi ezzel kapcsolatban a tapasztalatuk, azt közölte, hogy

“valóban nagyon különböző minőségűek az áruk”, ezért átvizsgálják a beérkezett szállítmányokat, mert “nagyon fontos, hogy ezekben megbízhassunk”.

Azt is elmondta, vannak egészségügyi dolgozók is, akik pozitív leletet produkáltak, természetesen az ő szoros kontaktjaik jelen pillanatban nem dolgoznak.