Orbán: bajba kerül a magyar gazdaság, a legtöbb üzlet 3-kor zárjon, halasszuk el a találkozókat

Ország

Az egész magyar gazdaság bajba kerül, de nem egy időben: vannak olyan ágazatok, ahol a baj már “bekopogtatott” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt a koronavírus-járvánnyal összefüggésben.

A kormányfő közölte: elsősorban a turizmus és a vendéglátás van bajban. Hozzátette, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert kérte fel, hogy konzultáljon a már bajba jutott ágazatok képviselőivel, hogy gyors intézkedéseket hozhassanak.

Orbán Viktor hangsúlyosan szólt a munkahelyek megvédésének szükségességéről, de elmondta azt is, hogy a járvány a költségvetést és a gazdasági terveket is felülírja. A büdzsét minden szinten újra kell tervezni, amelynek koordinálása a pénzügyminiszter feladata. A Magyar Nemzeti Bank elnökével is felvette a kapcsolatot az ügyben – közölte a miniszterelnök.

Lezárják a határokat

Lezárják Magyarország határait a személyforgalom elől, az erről szóló nemzetközi egyeztetések folyamatban vannak – jelentette be.

Orbán Viktor az operatív törzzsel folytatott hétfő reggeli egyeztetés után bejelentette azt is, hogy hétfő éjféltől a rendezvényeket általánosan betiltják, sporteseményeket zártkapuk mögött lehet legfeljebb megtartani, ha vállalják a szervezők. De legjobb, ha úgy se – fogalmazott a miniszterelnök.

Üzletek, szórakozóhelyek

Bezárják továbbá a szórakozóhelyeket, mozikat, a kulturális intézményeknél látogatási tilalmat vezetnek be. Az éttermek, kávézók, üzletek csak 15 óráig maradhatnak nyitva, kivételt jelentenek az élelmiszerüzletek, drogériák, patikák – ismertette a miniszterelnök.

Azt mondta: Magyarország eddig a járvány első szakaszában, az egyedi megbetegedésekében volt, a következő napokban azonban át fog lépni a csoportos megbetegedések időszakába. Hozzátette: bármekkora a veszély, a legnagyobb esélyünk akkor van, ha összefogunk. Most is ezt kell tenni – hangsúlyozta Orbán Viktor, és azt kérte, a közös cselekvés és a nemzeti összefogás útját járják ebben a helyzetben.

A kormány az összejövetelek elhalasztását kéri az emberektől

A kormány azt javasolja, hogy a koronavírus-járvány miatt a családi eseményeken kívül minden más összejövetelt halasszanak el az emberek – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő hozzátette, az idős embereknek, szülőknek, nagyszülőknek azt üzenik: ők különösen ki vannak téve a járvány veszélyének, ezért kérik, legyenek rendkívül óvatosak. Ez a vírus rájuk nézve különösen veszélyes – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Betiltják a rendezvényeket

Hétfő éjféltől a rendezvényeket általánosan betiltják, sporteseményeket zártkapuk mögött lehet legfeljebb megtartani, ha vállalják a szervezők- jelentette be Orbán.