Eredményes közvetítői eljárás

Ország

A Salgótarjáni Járási Ügyészség által elrendelt közvetítői eljárás elérte célját, a sikkasztás bűntettét elkövető apa és fia ugyanis megállapodott a sértettel.
A büntetőeljárási törvény alapján a bűnügyekben eljáró hatóságoknak különös hangsúlyt kell fektetniük a sértettek jogainak érvényesítésére. Nógrád megye ügyészi szervei ezt folyamatosan figyelemmel kísérik, így a Salgótarjáni Járási Ügyészség a közelmúltban egy sikkasztás bűntette miatt indult ügyben rendelte el a közvetítői eljárást.

Az eljárás adatai szerint apa és fia egy budapesti cégnél álltak alkalmazásban, országszerte piacokon árultak, amihez mindketten kaptak egy gépkocsit és a cég értékesítendő termékeit. 2018. június végén telefonon közölték a cég tulajdonosával, hogy felmondanak, Nógrád megyei lakóhelyükön a cég képviselője átveheti tőlük a gépkocsikat. Másnap a tételes leltár során kiderült, hogy a rájuk bízott árukészletből 1.509.298, Ft értékű árucikk hiányzik, amire nem tudtak magyarázatot adni.

A cégtulajdonos 2018. július 05-én megjelent Kerecsenden, ahol a két gyanúsított egy piacon a cég termékeit árusította. A tulajdonos az árucikkeket felismerte és rendőri intézkedést kért.

A két gyanúsított cselekménye a nyomozás során társtettesként, nagyobb értékre elkövetett sikkasztás bűntettének a megállapítására volt alkalmas. A büntetlen előéletű gyanúsítottak a bűncselekményt beismerték, megbánó magatartást tanúsítottak és kérték az ügyben közvetítői eljárás lefolytatását, amihez a sértett is hozzájárult.

A közvetítői eljárást – ami egy konfliktuskezelő eljárás, amelynek célja, hogy a sértett és az elkövető(k) között független közvetítő bevonásával a bűncselekmény következményeinek jóvátételét és a gyanúsított jövőbeni jogkövető magatartását elősegítő írásbeli megállapodás jöjjön létre – a Salgótarjáni Járási Ügyészség elrendelte.

A közvetítő, a Nógrád Megyei Kormányhivatal pártfogó felügyelője, a mediációs eljárást eredményesen folytatta le. A felek sikeres megállapodását – mely szerint a gyanúsítottak elismerték felelősségüket, megbánták tettüket és sajnálatukat fejezték ki, továbbá 1,5 millió forintot megfizettek a sértettnek, aki elfogadta a bocsánatkérést és kijelentette, hogy az ügyet lezártnak tekinti – az ügyészségnek megküldte, erre tekintettel a Salgótarjáni Járási Ügyészség a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvá tevő gyanúsítottakkal szemben az eljárást megszüntette.

Így a sértettnek nem kellett részt vennie tanúként a bírósági tárgyaláson, továbbá erkölcsi és anyagi jóvátételben részesült; a gyanúsítottak elkerülték a bírósági felelősségre vonást; a közvetítés ezen túlmenően az illetékes Salgótarjáni Járásbíróság tehermentesítését is szolgálta, mert nem kellett lefolytatnia a büntetőeljárást.

 

ugyeszseg.hu