A keresztény könnyűzenét támogató program indult

Ország

A zenei képzést és hangszervásárlást támogató programmal segíti a keresztény könnyűzenét játszó fiatalok kiteljesedését a kormány – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön a Hagyományok Házában.

“Ez a program akadályokat akar lebontani olyan fiatalok előtt, akik szívesen zenélnének, szívesen vennének részt egy zenekarban, kórusban és lehet, hogy az első lépéseket már meg is tették, de ahhoz, hogy tovább tudjanak lépni, külső segítségre van szükségük” – hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Ezért a program keretében a kormány 500 millió forint értékben biztosít támogatást hangszerek vásárlásához profi zenekarok, kezdő zenekarok és határon túli zenekarok számára – tette hozzá.

A parlamenti államtitkár a program másik fontos elemeként említette a zenészek képzésének és tehetséggondozásuk támogatását, amelyre 260 millió forint támogatást nyújt a kabinet.

Ez a támogatás felhasználható arra is, ha valaki tömegképzésben vagy szűkebb körű képzésben vagy akár teljesen professzionális képzésben akar részt venni – tette hozzá.

Rétvári Bence hangsúlyozta: a keresztény könnyűzenét támogató program elősegíti, hogy a zenei alkotók a zenén keresztül is átéljék hitüket és közösségeket hozzanak létre.

Megjegyezte: sok olyan ismert énekes él a világban, aki valahol egy templomban, egyházi közösségben vagy vallási könnyűzenei zenekarban, gospel kórusban ismerkedhetett meg a zenével, ott szerezhette meg a zenei alapokat, amely a világhírig repítette később.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára hangsúlyozta, aki egy tárgyból, hangszerből hangot tud előcsalogatni, az életre kelti azt, és kulcsot talál más emberek lelkéhez. Aki pedig ezzel a “lélekkulcs birtokossággal” jól bánik, az közösséget tud kialakítani, ami a magyar kultúra számára nagy érték.

Megjegyezte továbbá, a kabinet a program keretében az elmúlt években sok támogatást biztosított a templomi orgonák felújításához, ennek során eddig több mint 50 olyan települést kerestek fel, ahol az orgona évek óta porosodott, nem tudták megszólaltatni. Örömét fejezte ki, hogy a támogatás segítségével kisebb felújítással, tisztítással, hangolással ezek az orgonák ismét életre keltek a templomokban.