Kifütyülték az egészségügyi államtitkárt az orvosok

Ország

A béremelés mellett az egészségügy közfinanszírozásának növelését követelte több száz orvos a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szombati budapesti nagygyűlésén, amelyet Elhalt ígéretek nyomában – párbeszéd a döntéshozókkal címmel hívott össze az érdekképviselet.

Éger István, a MOK elnöke azt mondta, hogy a nagygyűlés egy nyilvános segélykiáltás, hiszen

16 éve követelik, hogy a gyógyítás költségeit valós értékén finanszírozza az állam, illetve európai szinten rögzítsék az orvosok díjazását.

Szerinte a döntéshozók ma már nem hivatkozhatnak az ország nehéz gazdasági helyzetére.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára egyaránt arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban milyen jelentős mértékű béremelések és fejlesztések történtek az egészségügyben. A hallgatóság többször hangot adott nemtetszésének.

24.hu tudósítása szerint Horváth Ildikó elcsukló hangon mesélt személyes történeteket. A jelen lévő orvosok között egyre inkább érzékelhető volt a türelmetlenség,

majd amikor az államtitkár az emberközpontú egészségügyről kezdett beszélni, a hallgatóság a nemtetszést kifejező és a szavazáskor nemet jelentő piros lapot mutatott fel.

Sőt előadásának több pontján ki is fütyülték a politikust.

Horváth Ildikó az Európai Uniós fejlesztési programokról is szeretett volna beszélni, de az orvosok leszavazták, hogy megmutassa az erről szóló adatokat.

Azt gondolom, akkor most itt abbahagyom

– fejezte be a politikus a beszédét, döntését tapssal jutalmazták.

Szalay-Bobrovniczky Vince az Orbán-kormányok döntéseit citálva emlegette fel a béremelést. A jelen lévő orvosok túlnyomó többsége lengette a piros lapot.

Amikor pedig a költségvetés egészségügyet érintő számairól kezdett beszélni, többen kinevették.

Az államtitkár időt kért, míg rendezik a bérek és a nyugdíjas egészségügyi dolgozók visszafoglalkoztatását, továbbá azt is belengette, hogy kivezetik a paraszolvenciát. Utóbbi azonban nem megy azonnal – magyarázta.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.