Kiadhatja Magyarország a Football Leaks mögött álló hackert

Ország

Kedden tárgyalták a Fővárosi Törvényszéken a Football Leaks mögött álló hekker, Rui Pinto átadásának – az EU országai közötti kiadatásának – ügyét a portugál hatóságok számára – adta hírül az Index. A tárgyalás elején az ügyész elmondta, hogy a Fővárosi Ügyészség kezdeményezi a portugál nemzetiségű vádlott átadási letartóztatását, és az elfogásakor lefoglalt tárgyait is átadnák a portugál hatóságoknak.

Az ügyész tájékoztatásából kiderült, hogy a vádlott ellen a portugál központi nyomozó hivatal 2019. január 15-én európai elfogatóparancsot, majd 2019 február 14-én módosított elfogatóparancsot adott ki, zsarolás és számítógépes bűncselekmények miatt, amelyeket a gyanúsított még 2015 folyamán követett el. A kiszabható büntetés felső határa ezekre 10 év. A portugál hatóságok emellett kérték a bizonyítékként felhasználható valamennyi árucikk, elektronikus eszköz lefoglalását és átadását.

A portugálok titoktartás megsértése, bizalmas információk megosztása, jogi személy rágalmazása és zsarolás miatt adták ki az elfogatóparancsot Pinto ellen, összesen hat tételben sorolva a bűncselekményeket, amivel gyanúsítják. Például, hogy üzleti leveleket, jegyzőkönyveket, megállapodásokat és egyéb iratokat hozott nyilvánosságra több felületen is az interneten, főként a Football Leaks oldalon.

Az információkat a Sporting CP levelezőrendszerének feltörésével, illetve a Doyen Sport számítógépes rendszerébe behatolva szerezte. Emellett a vád szerint a Doyen Sport ellen zsarolási kísérletre is sor került, a cég egy tisztviselőjével találkozott egy autópálya melletti benzinkútnál Lisszabon környékén, 500 ezer és 1 millió euró összeget nevezve meg, amennyiért nem hozná nyilvánosságra a megszerzett adatokat.

Pinto válaszában elmondta, hogy

belátása szerint nem követett el bűncselekményt, és anyagi ellenszolgáltatást sem kapott soha a tevékenységéért. Mégpedig azért nem, mert szerinte a portugálok elkövettek egy hibát az eljárás során. Nevezetesen, hogy a január 15-i európai elfogatóparanccsal együtt nem adták ki a nemzeti elfogatóparancsot is.

A hibájukat csak február 14-én, tehát Pinto elfogása után vették észre, és utólag “toldozták-foldozták” bele a szövegbe a hiányzó nemzeti elfogatóparancsot. Az ügyvéd egy Magyarország és Románia közötti kiadatási ügyre hivatkozott precedensként.