Rossz ruha miatt égtek meg bevetésen a tűzoltók? Itt a Katasztrófavédelem válasza

Ország

Az Index két, egymástól független tűzoltói forrásból úgy értesült, hogy néhány napja Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében két mátészalkai tűzoltó másodfokú égési sérüléseket szenvedett munka közben, mert – tűzoltói vélemények szerint legalábbis – nem volt megfelelő a ruházatuk anyaga.

A Katasztrófavédelem a portál megkeresésére azt válaszolta, „az elmúlt napokban” nem volt ilyen tűzeset. Az Index forrása szerint „ezek a ruhák sok esetben nem tűzállóak, régiek, cseréjükre állítólag nincs pénz.

A hírportál később pontosított, még szilveszter napján történt az eset Győrteleken.

A szolgálatparancsnok égett meg legsúlyosabban, egyértelműen a rossz, új R13-as ruha miatt. Hiába volt beöltözve, úgy megégett a keze, hogy hetekig táppénzen volt

– értesült a portál.

Az Index azt is tudni véli, hogy a vezetők állítólag megfenyegették a dolgozókat, hogy ha valaki kiszivárogtatja a hírt, akkor azt kirúgják.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság válaszában azt írta, valóban Győrtelken történt a mentés közbeni baleset,

ketten könnyebben, egy harmadik tűzoltó nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett a kezén. A minden körülményre kiterjedő vizsgálat során nem lehetett egyértelműen kideríteni, hogy a védőkesztyű milyen körülmények között került le kollégánk kezéről, ami miatt az égési sérülést elszenvedte. Könnyen belátható, a védőruhának semmilyen szerepe nem volt a sérülésében, hiszen a kezén sérült meg.

Az OKF a közleményben tagadja, hogy hírzárlat lett volna, vagy a megfélemlítés eszközével élnének.