Megcsonkítva, dögtelepen talált rá a lovára egy zsoké a Nemzeti Vágta után

Ország

A dögtelepen, megcsonkítva talált rá eutanáziára ítélt lovára a Nemzeti Vágta egyik zsokéja. Az állat testét széthordták, a maradékot legyek szállták.

Megrázó videót osztott meg Facebookon Szabó Erzsébet csütörtök este – írta meg a beol.hu. A sarkadi Nemzeti Vágta előfutamán bukott lovas megtalálta a helyi dögtelepen elhelyezett lovának megcsonkított, fejbe lőtt tetemét; könnyek között kereste a felelősöket. (A videót sorra törlik a megosztók, majd a felhasználók újra feltöltik.)

Csak erős idegzetűeknek!

Csak később vallották be, hogy lelőtték

A 444 kérdésére a Vágta szervezői először azt válaszolták, hogy elaltatták a lovat, később beismerték, hogy lövéssel végeztek vele. Állításuk szerint a több évtizedes gyakorlattal rendelkező állatorvos két megoldás közül választhatott, miután elkábította a sérült lovat:

vagy méreggel végez vele, ezzel hosszabb szenvedésnek kitéve, vagy egy emberibb megoldást választ és egy szakember lelövi, hogy pillanatok alatt veszítse életét az állat – utóbbi mellett döntött.

A folyamat alatt a ló tulajdonosának képviselője jelen volt. Mielőtt a debreceni székhelyű ATEV Zrt. elszállította volna a gyepmesteri telepről a tetemet – illetéktelen személyek megcsonkították – írták.

A Magyar Állatorvosi Kamara főtitkára, Dr. Horváth Lászlót a beol.hu-nak elmondta, nem ütközik törvénybe, hogy a lovat fejbe lőtték.

Az állat szenvedésének megrövidítésére szokták alkalmazni a fejbelövést. Ez egy régi, bevett szokás, hiszen abban a pillanatban véget ér a szenvedése, hogy megtörténik a lövés. Egy laikus számára egy kicsit horrorisztikusnak tűnő megoldás, de évszázadok óta alkalmazzák. Haszon állatok esetében nagyon gyakori, hogy ezt a megoldást választják, ha éppen nincs más.

A sérült ló egyébként menthetetlen volt, végzetes sérülést szenvedett – például nyílt lábszártörést –, komoly fájdalmai voltak.

Az állatorvos előre tudta, hogy jönnek majd a hústolvajok

A beol.hu-nak nyilatkozott a lovat túlvilágra küldő állatorvos is. Azt mondta, nyomós okai voltak, hogy a lovat végül más módszerrel kellett halálba segíteni.

Először beadott 2 milliliter altatót, fájdalomcsillapítót az állatnak, ám az is nehezen ment, mivel a sokktól és a vérveszteségtől össze voltak este a vénák. Utána kellett volna beadnia 50 milliliternyi adagot – ami tulajdonképpen méregnek is tekinthető – a lónak, ez tehát lehetetlennek látszott.

A másik ok, ami közrejátszott a döntésében, hogy

sejtette: a tetem legalább egy napig a dögtelepen lesz, és elképzelhető, hogy bizonyos emberek visznek és esznek majd a húsából.

Ezért nem merte vállalni a kockázatot.

A ló teteme egyébként három egész napig rohadt a telepen.

A Nemzeti Vágta Szervezőbizottsága közleményt adott ki, melyben azt írják, minden a szabályok betartásával történt. A ló tetemét azonban – mielőtt a debreceni székhelyű ATEV Zrt. elszállította volna a gyepmesteri telepről –

illetéktelen személyek megcsonkították.

A további ilyen esetek elkerülése érdekében az üzemeltető azonnali intézkedéseket vezetett be és intézkedett a lerakóhely kiürítéséről is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.