A Vodafone és a Huawei a mérnökképzést támogatja az Óbudai Egyetemen

Ország

A Vodafone Magyarország és a Huawei Technologies Hungary szándéknyilatkozatot írt alá az Óbudai Egyetem Híradástechnikai Intézetével kedden, Budapesten a hallgatók gyakorlati képzésének támogatásáról és az intézet népszerűsítéséről.

A szándéknyilatkozatot Amrita Gangotra, a Vodafone Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese, Cseng Vej-feng (Zheng Weifeng), a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója és Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektora írták alá.

Az aláírással a felek vállalták az egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán működő Híradástechnikai Intézet népszerűsítését. Az együttműködés célja az is, hogy a felek enyhítsenek a magyarországi mérnökhiányon az egyetem szakmai támogatásával, és a mérnök szakma ismertté tételével.

Az eseményen kiosztották a hallgatóknak a két vállalat és az egyetem által közösen kiírt “SmartCity lehetőségek 5G mobil infrastruktúrán” témájú pályázat díjait is.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára beszédében azt hangsúlyozta: az oktatáspolitikában szeretnék tovább erősíteni az egyetemek, iparvállalatok együttműködését olyan technológiai területeken, amelyek alapvetően határozzák meg az emberek életét.

Előrelépésnek nevezte, hogy két éve emelkedik az informatikai képzésekre jelentkezők száma, és ebben az évben is nőtt az előzetes adatok szerint, miközben nem csökkent a mérnöki-műszaki területre jelentkezőké.

Kitért arra, hogy jelenleg két olyan nagy kutatási infrastruktúra építése, illetve üzembe helyezése zajlik – a szegedi lézerkutató központé és az autonóm járművek ökoszisztémájának kiépítése -, amely támogatja, hogy a Magyarország kiemelkedjen a környező országok közül, és hatékonyan kapcsolódjon be a fejlődésbe. Az egyetem és a vállalatok együttműködése is ezt a fejlődést támogatja – húzta alá.

Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektora kiemelte: az egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara hagyományosan szoros kapcsolatokat ápol az ipari partnerekkel, az oktatásban és a kutatás-fejlesztésben egyaránt, annak érdekében, hogy a jövő igényeinek megfelelő szakembereket képezzenek.

Amrita Gangotra, a Vodafone Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: minden eszközükkel segítik a digitális tudás fejlesztését, hogy a lehető legmagasabb színvonalú szakemberképzés jöjjön létre Magyarországon. Ezért hozták létre tavaly a 4G labort, amelyet közösen továbbfejlesztenek a 4G-ről az 5G felé.

Cseng Vej-feng, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója közölte, hogy a vállalat a nemzeti tehetségfejlesztést 2014 óta szervezett programokkal támogatja, ebben évente tíz mérnökhallgatónak biztosítanak lehetőséget kéthetes kínai utazásra a legújabb IKT-technológiák tanulmányozására. A vezérigazgató bejelentette ennek az úgynevezett Seeds for the future programnak az idei indulását, és a jelenlévő mérnökhallgatókat a pályázásra buzdította.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.