Palkovics László

Palkovics: zökkenőmentesen indult a tankerületi központok működése

Ország

Zökkenőmentesen indult az év, az 58 tankerületi központ működése rendben megkezdődött, az önkormányzati iskolák átvétele lezárult – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára kedden Budapesten.

Palkovics László a köznevelési kerekasztal ülése utáni sajtótájékoztatón közölte, a tárgyalások az önkormányzatokkal nagyrészt megállapodással zárultak, hat esetben nem tudtak megegyezni, így miniszteri határozatot kellett hozni az érintett intézmények átvételéről. Az államtitkár elmondta azt is, hogy január elsejétől az oktatást segítő kollégáknak átlagosan tíz százalékkal nőtt a jövedelmük, ebből hét százalékot automatikusan kaptak meg, három százalékot pedig az intézményvezető döntése alapján.

Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár közölte, a kerekasztal ülésén javaslatot tettek az első félév munkatervére. Ennek alapján a következő hónapokban foglalkoznak majd a pedagógus továbbképzési rendszer átalakításával, az Emberi Erőforrás Operatív Program (Efop) köznevelést érintő területeivel, megtárgyalják a digitális oktatási stratégia cselekvési tervét, szó lesz majd a február elején megtartott országos diákparlament ülésén felmerült javaslatokról, és folyamatosan tájékoztatják a résztvevőket a Klebelsberg Központ átalakításával kapcsolatos ügyekről is. Az ülésen javaslat született egy az intézményvezetők munkájára fókuszáló vezetői munkacsoport létrehozására is, valamint a PISA-eredményeket elemző szakemberek is tájékoztatást adtak a résztvevőknek.

A sajtótájékoztatón bemutatkozott Solti Péter, a Klebelsberg Központ január 16-tól kinevezett új elnöke, az intézményirányítási és finanszírozási rendszer kialakításáért felelős miniszteri biztos. Solti Péter azt hangoztatta, fontos, hogy stabilitás alakuljon ki a köznevelés irányításában, és hogy a döntési pontok, a felelősség és a hatáskörök egyértelműbbek legyenek és közelebb kerüljenek az iskolákhoz. Emellett szintén fontos, hogy a regionális vezetőkkel, az önkormányzatokkal olyan kapcsolatot alakítsanak ki, amely lehetővé teszi, hogy a rendszer működése érdekében az ő javaslataikat is be tudják “csatornázni”. Palkovics László a Klebelsberg Központ elnökének, illetve elnökhelyettesének kiválasztására vonatkozó kérdésre azt mondta, olyan szakembert kerestek, akinek van intézményirányítási tapasztalata és menedzser-szemlélettel rendelkezik. Solti Péter részt vett a kancelláriarendszer kialakításában, így megvan a szükséges tapasztalata ezen a téren. Az általános szakmai elnökhelyettes pozíciójára intézményirányítási tapasztalattal rendelkező embert kerestek,

Hajnal Gabriella pedig 16 évig volt egy kéttannyelvű iskola vezetője. Igaz, hogy a sztrájktárgyalásokon “az asztal másik oldalán ült”, éppen emiatt azonban tisztában van a tanárok mint munkavállalók érdekeivel is – jegyezte meg az államtitkár. A Klebelsberg Központ adósságára vonatkozó kérdésre azt mondta, év végére lecsökkent a Klebelsberg Központ adósságállománya, tavaly márciusban még 17 milliárd forint volt a ki nem fizetett adósságállomány, ez 400 millió forintnyi még ki nem fizetett, de nem lejárt adósságra csökkent.