Kócos macskaember-kölyök

Generációjukat reprezentálják a GÖRDESZKA színpadán

Kultúra

A Színházi Kritikusok Céhe a 2022/2023-as évad legjobb gyermekelőadásának járó díjat a Gólem Színház Kócos macskaember-kölyök című előadásának ítélte.

Egy komolyan szórakoztató, erős humorú, érzelemgazdag bábelőadásnak a szülő-gyerek kapcsolatokról. Az előadás 6 éven felülieknek szól, főszereplője a címben is szereplő Kócos macskaember-kölyök, akit apukája – a munkájára hivatkozva – egyedül hagy az állatkertben, azt ígérve, hogy estére visszajön érte.

Ám hamarosan megérkezik Habakuk, az égi, boldogságot hozó kalózhajójával, amelyen eddig a kapitányon túl az elefántormányú malac lakott. Hősünk is útra kel, hiszen a hajón minden csupa móka és kacagás, a Hahota-perceknek köszönhetően pedig állandó a nevetés. Később csatlakozik hozzájuk a borzalmas verseket író borz, Gyík Győző, akinek minden vágya, hogy dinoszaurusz lehessen, végezetül a fehér pettyes katica.

Mindegyik szereplő megtapasztalja a kirekesztés érzését, hol a család, hol egy nagyobb közeg részéről, Habakuk pedig éppen azt adja meg nekik, amire vágynak: figyelmet és szeretetet. Csakhogy idővel rájönnek, hogy mindez nem elegendő, mert az embernek (állatnak) szüksége van a hozzá hasonlókra, még akkor is, ha kicsit különbözik tőlük. Vajon miért nincs elég időnk, fókuszunk, figyelmünk egymásra? Az előadás hatéves kortól ajánlott.

DESZKA-GÖRDESZKA

2024. május 14., kedd 14.00, Vojtina Bábszínház, Színházterem

„Büszkék vagyunk, hogy miénk a világ? És ha a miénk, merre visszük tovább? Meddig bírjuk cipelni?” A Z generáció pandémiás emlékei, élményei az érintettek: érettségiző és az egyetemi éveiket kezdő fiatalok tollából a Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon című előadásban május 13-án, a DESZKÁ-n, Pass Andrea rendezésében.

Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon

Válaszok arra a kérdésre, hogy a szerzők milyen lelki, érzelmi és mentális tapasztalatokkal gazdagodtak életük egyik legfontosabb időszakában. Vagy ahogy Kertvéllesy András írja: „a játszók magukról beszélnek, közvetlen közelről, mégis generációjuk jó részét reprezentálják érdemi pontossággal”. Személyesen történetek a világjárvány magányáról, mélységeiről és persze a felismerésekről. Az előadás 14 éves kortól ajánlott.

DESZKA-GÖRDESZKA 2024. május 13., hétfő 16.00, Vojtina Bábszínház, Színházterem