A híd: megérkezett az HBO saját gyártású magyar reality sorozata

Kultúra

Az HBO Max saját gyártású reality show-ja A híd tökéletes kikapcsolódás azok számára, akik szeretnének kiszakadni a hétköznapok taposómalmából és beleveszni a képernyőn keresztül elénk táruló vadregényes, erdélyi természetbe. A sorozat augusztus 11-én debütált az HBO Max streamingplaformján.

Az “irodai” feszültségek persze A hídban sem tűnnek el, inkább csak átalakulnak és egy  közös projekt –  egy 250 méter hosszú híd megépítése – körül központosulnak. Egészen pontosan egy 14 fős, látszólag random módon összeválogatott csapatnak kell közösen megoldania egy elsőre egészen egyszerűnek tűnő feladatot: egy rönkökből álló fahíd megtervezését és megépítését a tó közepén álló kincses ládához, amelyben 30 millió forint lapul. A feladatra közel három hét, vagyis 18 nap áll a rendelkezésükre. Miközben az adás furfangos készítői kívülről – csupán egy, a szereplőkhöz naponta eljuttatott pár soros levélben – manipulálják az események folyását.

Csakhogy a puritán környezet, a kezdetleges eszközök, az elemek tombolása korántsem könnyítik meg a munkájukat és a szereplőknek meg kell küzdeni a csapatban felszabaduló konfliktusokkal és persze saját frusztrációikkal is.

Az emberkísérletek mindig nagyon izgalmasak képernyőn és az HBO Max csapata ki is tett magáért, hogy szakszerűen, de mégis háttérbe húzódva hozza létre ezt a vizuálisan meditatív, világú, ám a pszichológiai thriller eszközeivel operáló, ügyesen manipulált reality showt.  A casting tökéletesen képezi le a társadalmunkat – a nemek aránya, a korosztályi szórás, az iskolázottság, a közéleti és társadalmi szerepek és az érdeklődési körök szerint. Éppen ezért bizonyos konfliktusok alapból adottak, amelyek az összezártság miatt rövid időn belül kiéleződnek.

A hídat nézni kicsit olyan, mintha visszacsöppennénk a világjárvány időszakába, amikor az idő lelassult, a közvetlen környezet viszont kitágult és a megoldandó napi problémák is teljesen megváltoztak. Az érintetlen természet és a mikrotársadalmi közegben zajló események lebilincselő szórakozást ígérnek.

A híd, az HBO, a Free Monkeys Production és a Paprika Studios Romania álat készített magyar dokureality.

– Vida Virág –