Carson Coma Brüsszeli koncert

Kormánykritikus megnyilvánulásai miatt fúrhatták meg a Carson Coma brüsszeli koncertjét

Bulvár Kultúra

Május 30-án koncertezett volna a Carson Coma a brüsszeli Liszt Ferenc Intézetben, de a fellépést egy héttel ezelőtt lemondták, akkor még arra hivatkozva, hogy végül más programot szerveztek arra a napra.

Az intézmény mindezt nem sokkal azután tette, hogy a zenekar kiadott egy erősen kormánykritikus dalt és klipet, illetve a frontember egy kecskeméti koncerten fakadt ki a tanáraikért tüntető diákok és egy mém miatt a kollégiumából kirúgott fiú esete miatt.

Fekete Giorgio, a zenekar frontembere az RTL Reggeli című műsorában sejtelmesen úgy fogalmazott,

olyan nem szokott történni a zeneiparban, hogy egy héttel előre valaki azt mondja, hogy más program lesz.

„Óriási meglepetések nincsenek, akinek van szeme, látja, akinek van füle, hallja” – tette hozzá , és Héra Barnabás szerint is csak spekulálni lehet az okokról.

A Telex olvasója egy A/4-es lapra írt üzenetet fotózott a korábban meghirdetett időpontban az elmaradt koncert helyszínén, a szervezők a papírra azt írták, a koncert technikai okokból marad el, és sajnálják. Más programnak, sem nyilvánosnak, sem belső nem nyilvánosnak nem volt semmi nyoma.

Az intézet Facebook-oldalán egyébként fenn van Cancelled jelzéssel az esemény. Az indoklásnál ott az áll: „Sajnos a zenekaron kívül álló okokból le kellett mondanunk a rendezvényt. Az esemény pótlására nem kerül sor.”

A fenti fotó mindenesetre arra utal, hogy az állami fenntartású, és az ügyben eddig is zavarosan kommunikáló Liszt Ferenc Intézet dupla hazugsággal akadályozta meg a zenekar brüsszeli fellépését.

Az intézmény igazgatója egyébként Oszkó-Jakab Natália, Oszkó Péter volt pénzügyminiszter felesége, a Művészetek Völgye általános igazgatója, akit a Forbes a harmadik legbefolyásosabb magyar nőnek választott a kultúrában. Oszkó-Jakab a lap szerint jó kapcsolatot ápol Orbán Ráhel turisztikai körével, két éve még a Magyar Turisztikai Program Alapítvány társelnöke is lett.

Végül jöjjön a dal, amire megsértődtek az érzékeny lelkűek, A legerősebb strófával:

Haragszol? lassan tipikus,
Mindig ez van, ha én vagyok kritikus,
Utcai harcos orcán fintor,
Ki fogod sípolni hogy ***?
Mikor az ember strómanként viccel,
Mandinerből a gyűlölet spriccel,
Csak a négy-hat meg a hat-három,
De ne kelljen már útlevél kifele a határon.