A héten a fotográfus szemével láthatóak a Törőcsik-kiállítás képei a Csokonai Fórumban

Kultúra

Máthé András fotóművésszel, a Csokonai Színház fotósával folytatódnak a Tudom-e úgy, ahogyan csak én tudhatom” című Törőcsik Mari-kiállítás tárlatvezetései a Csokonai Fórumban. A 2021-ben elhunyt színészlegenda színpadi alakításainak fotóiból látható kiállítás a budapesti Nemzeti Színházból érkezett a MagdaFesztre és az év végéig látogatható.

„Én a Nemzeti Színházba léptem be főiskolásként, és onnan fogok meghalni” – nyilatkozta Törőcsik Mari, aki 1958 és 1979, majd 2002 és 2021 között, haláláig a Nemzeti Színház művésze volt. Büszkén emlegette, hogy a 2002-ben megnyíló új Nemzeti társulatába elsőként őt szerződtette Schwajda György igazgató. A színpadtól a sosem búcsúzott el. Utoljára 2016 elején lépett fel, az idős Galilei szerepét játszotta Bertolt Brecht drámájában a Nemzetiben.

Máthé András fotóművész
Máthé András fotóművész

A hatvan színpadi évből a Nemzetiben töltött negyven esztendő legjelentősebb előadásait idézik fotók – mások mellett Keleti Éva, Benkő Imre és Eöri Szabó Zsolt képei. A fotók az MTI, illetve a OSZMI archívumából származnak.

A tárlathoz októberben és novemberben ingyenesen látogatható vezetések kapcsolódnak. Ezen a héten szerdán és szombaton Máthé András fotóművész, a Csokonai Színház fotográfusa beszél a Törőcsik-képekről, és avatja be az érdeklődőket a színházi fotózás kulisszatitkaiba. A fotóművész, aki 1987 óta fényképezi a Csokonai Színház előadásait, október 26-án (szerdán) a Balfácánt vacsorára című előadás előtt, 18 óra 30 perctől várja az előadásra érvényes jeggyel rendelkezőket, a hosszabb, egyórás tárlatvezetésre pedig minden érdeklődőt, október 29-én szombaton 16 órától.

Az események ingyenesek.