Képzelt lények és egyéb állatok - kiállítás a Kölcsey Központban

Képzelt lények és egyéb állatok – kiállítás a Kölcsey Központban

Kultúra

A Kölcsey Központ – fél évnyi bezártságot és több sikeres kirakatkiállítást követően – egy rendkívül látványos és védettségi igazolvánnyal már személyesen látogatható tárlattal várja újra a közönséget.

A képzelt lények és egyéb állatok című kiállításon végtelen mívességgel, tudományos alapossággal készített lapokon varázslatos élőlények, fantázia szülte organizmusok népesítik be a falakat és a teret. A kiállítás nagy részét M. NAGY SZILVIA grafikái és plasztikái teszik ki. A több mint kétszáz egyedi rajz döntő részét Borges: Képzelt lények könyve című művéhez készített rajzok adják. Az emberi képzelet különös teremtményeit összefoglaló könyv lényei közt megtaláljuk a Biblia, a görög-római mitológia, a germán mondavilág alakjait éppúgy, mint az újvilági s a keleti kultúrák fantasztikus figuráit, vagy a világirodalom (torz)szülötteit. Az ismert és kevésbé ismert démonok, szirének, kimérák sorát a „Vizi állatok” és „Az ég madarai” sorozat lapjai egészítik ki, de további különös lényekkel, papír- és viasz-szobrokkal is találkozhatunk. Az alkotó így vall: „Munkámban törekszem a leghagyományosabb értelemben vett ábrázolásra; a láttató részletességre és a technikai tisztaságra. A ma szokásosnál talán többre értékelem a rajztudást, a manuális-technikai felkészültséget és az anatómiai, geometriai, színtani ismereteket.

A kiállítás meghívott alkotói Cs. Horváth Judit festőművész, valamint Dr. Varga Zoltán, a Debreceni Egyetem biológus professzora.

Cs. HORVÁTH JUDIT alkotásai középpontjában a természet szakralitásának kutatása, a növényi szerveződések vizsgálata áll, korábbi műveiben a mikro- és a makrovilág közötti hasonlóságot, párhuzamot mutatta be. Nagy hatással volt rá Kállai Ernő: „A természet rejtett arca” című munkája. A kiállításban látható, elmélyült, egységtudatról – a természettel és minden élővel való „közösség” megéléséről – tanúskodó érzékeny olajképei mellett természettudományos igénnyel készült botanikai akvarelljeiből is láthatunk néhányat.

Dr. VARGA ZOLTÁN, a Debreceni Egyetem Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszékének professor emeritusa, a nemzetközileg is elismert Széchenyi-díjas biológus a Balkántól a Himalájáig számos terepen végzett kutatásokat. Munkatársaival 250-nél több új lepkefajt és 26 új nemzetséget írt le a tudomány számára, közel harminc tanítványa szerzett tudományos fokozatot, hallgatói közül sokan a természetvédelemben és a közoktatásban dolgoznak, mégis a legtöbben az Állatismeret című határozó címlapjáról ismerhetik a nevét. Az általa illusztrált könyv diákok és természetbúvárok nemzedékeihez hozta közelebb a hazai állatok világát. A kiállításban az Állatismeret néhány rajza mellett ritkábban publikált lapokat is láthatunk.

A fokozatos újranyitás jegyében a kiállítást nagyközönség nélkül, virtuális megnyitóval indítjuk, amelyet május 13-án 17 órakor teszünk közzé a Kölcsey Központ Facebook-oldalán. (https://www.facebook.com/KolcseyKozpont )

Videófelvételről köszöntőt mond: GÉCZI JÁNOS József Attila-díjas író, képzőművész   A tárlat május 13. és június 6. között naponta 10-től 18 óráig ingyenesen látható a Kölcsey Központ (Debrecen, Hunyadi u. 1-3.) kiállítótermében.

A hatályos jogszabályok szerint a Kölcsey Központ védettségi igazolvánnyal, kiskorúak esetében pedig védettségi igazolvánnyal rendelkező kísérővel látogatható.

Részletes feltételek itt.