Indul a közösségi élet a Vénkerti Közösségi Házban

Kultúra

A Vénkerti Közösségi Házban (Borsos-villa) induló közösségi tevékenységekről, az ezekkel kapcsolatos tervekről, valamint az első ott szervezendő családi napról sajtótájékoztató keretében számolt be Barcsa Lajos alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője, Puskás István alpolgármester és házigazdaként Szabó Katalin,  az Újkerti Közösségi Ház egységvezetője 2020. augusztus 5-én.

A közösségi ház augusztus 3-tól működik: például aznap is tartottak ott környezetvédelmi témájú előadást nyári táborozó gyerekeknek.

A Vénkerti Közösségi Ház a Vénkerti lakótelep közművelődési intézményeként főként a városrészben élők kulturális és közművelődési igényeit hivatott szolgálni, de természetesen nyitott a város, sőt a megye más részeiből ide látogatók előtt is.

Az intézmény fő profilja a különböző szabadidős tevékenységek és kulturális programok szervezése mellett közösségek alakulásának és szakmai tevékenységének támogatása, azaz klubok, szakkörök befogadása, működésük segítése, valamint a vénkerti városrészben élők közösségi szemléletének formálása.

A művelődő közösségekkel való törődés és együttműködés az egyik legfontosabb intézményi tevékenység, hiszen a csoportok a helyi közösségi kultúra, valamint a helyi társadalom emberi kapcsolatainak építői, fenntartói. Az intézmény a Vénkertben létrejövő közösségek (alkotó művelődési közösségek, művészeti és tárgyalkotó csoportok, klubok, szakkörök) számára biztosítja a működésükhöz szükséges feltételeket. Ennek keretében szakmai segítséget ad tevékenységükhöz, bemutatkozásukhoz és megismertetésükhöz, tevékenységük népszerűsítéséhez kiállítások, találkozók, közösségi programok formájában. A közösségeket fokozottan igyekeznek bevonni a közösségi ház működtetésébe.

További fontos cél közösségi rendezvények megvalósítása hagyományteremtő, identitásépítő jelleggel, azaz nagyrendezvények, családi programok, ünnepekhez kapcsolódó rendezvények, közösségi programok kezdeményezése, megvalósítása. Ezek szervezésekor a közösségi ház fontos feladatának tekinti a városrészben és környékén működő iskolák, óvodák amatőr csoportjaival, illetve a munkáját segítő civil szervezetekkel való együttműködést. Az intézmény parkja és belső terei lehetővé teszik összetett programok szervezését: különböző fellépők, játszóházak, vetélkedők, kiállítások színesíthetik egy-egy ilyen rendezvény palettáját, több generáció igényeit szem előtt tartva.

Cél a közösségi kultúra, művészet közvetítése, fejlesztése, különös tekintettel a közösségfejlesztő tevékenységekre, akciókra. A helyi identitás, a vénkerti közösséghez tartozás erősítése közösségi kezdeményezések és programok segítségével, a városrészben fellelhető helyi értékek felkutatása és bemutatása.

Nagyon fontos a helyi lakosság figyelmét környezetünk védelme és a lakótelepi környezet szépítése felé fordítani különböző akciókkal, programokkal: közösségi kert, környezetvédő programsor, házi komposztáló használatának népszerűsítése, előadások, kézműves foglalkozások, kertségi séták szervezése.

Fokozott figyelmet fordít a közösségi ház a város más kulturális szereplőivel való együttműködés kiépítésére és erősítésére. Az önkéntesség, illetve az iskolai közösségi szolgálat teljesítésére fogadni terveznek középiskolás diákokat, akiket bevonnak a napi munkába, programjaik szervezésébe. Emellett számítanak arra, hogy önkéntes külföldi fiatalok, felnőtt és nyugdíjas önkéntesek szíves munkájára is a vénkerti programokon.

Kiemelt rendezvények szervezését és lebonyolítását a városrészben működő civil szervezetekkel, közösségekkel, nevelési-oktatási intézményekkel együttműködésben tervezik megvalósítani. Nagy igénye van a városrészben élőknek egy olyan nagyrendezvényre, amit a sajátjuknak éreznek, hiszen itt még nem volt olyan szabadtéri családi rendezvény, ahol közvetlenül részesei lehetnek a szervezésnek és a megvalósításnak egyaránt.

Éppen ezért az augusztus 14-re tervezett Vénkerti családi délután és háznyitó ünnep keretében a közösségi ház elindít egy programsort, mellyel az új közösségi házat és annak lehetőségeit ismerhetik meg a városrészben élők.

A tervezett további programok: Kertségi séták programsorozatunk keretében Nyul Imre helytörténész vezetésével ismerhetjük meg a Vénkert történetét, sajátosságait, a kertség érdekes, illetve nevezetes helyeit, épületeit (augusztus, szeptember). Környezetvédelmi előadások, a közösségi kert megismertetése, közlekedés biztonsági programok (augusztus, szeptember). Vénkerti múltidéző helytörténeti kiállítás (szeptember-október). Koncertek, interaktív zenei előadások, tematikus hangversenysorozat Kortárs művészek a kortárs művészetben címmel általános iskolásoknak, valamint  „Síppal, dobbal..” interaktív foglalkozások óvodásoknak és „ A zene az…” interaktív foglalkozások általános iskolásoknak. Ezek szervezése együttműködésben történik majd a helyi kötődésű Művészi Zene Körrel (szeptember-december).  Generációk találkozása az Idősek napja alkalmából (október). Borsos József élete és munkássága – dokumentumkiállítás (október), melynek egy része állandó kiállítást képezne. A magyar nyelv napja alkalmából A Főnix dala antológia bemutatója (november). Életmód-nap az egészséghónap alkalmából (november). Vénkerti adventváró programok: betlehem építése, közös fenyődíszítés, gyertyagyújtás, családi rendezvény és vásár (november, december). Vénkerti alkotó közösségek kiállítása (december).

Az év hátra lévő jeles eseményei, ünnepei köré szerveződve 2020-ban több játszóházi alkalmat tervez gyerekek számára a közösségi ház.

A Vénkerti Közösségi Ház jelenleg – szeptember 7-ig nyári rend szerint – munkanapokon 10.00 és 14.00 óra között, szombaton és vasárnap pedig a programokhoz igazodva tart nyitva.