Denzel Wasington kapta az idei AFI Fesztivál életműdíját

Kultúra

Ötvenkét ország száznegyvenhárom filmjét vetítették az Audi által szponzorált idei AFI Fesztiválon Los Angelesben. A fesztivál kiemelt jelentőségű filmes esemény az Egyesült Államokban, életműdíját szakmai körökben nagyobb elismerésnek tartják, mint az Oscar-díjat. Éppen emiatt, évről évre a Hollywood-i világsztárok is tiszteletüket teszik a vetítéseken és a fesztivál egyéb eseményein. Ott jártunk a helyszínen.

Idén a harmadik évadját kezdő The Crown, azaz A korona, az angol királyi család életéről szóló népszerű sorozat nyitotta az AFI-t. A fesztivál egész estés programot húzott fel a harmadik évad premierjére. Az első két epizód levetítése után Peter Morgan, a sorozat sztárírója volt a pódium vendége az impozáns Kínai Színházban.  A vetítés előtt A korona főszereplői is hiánytalanul megjelentek a vörösszőnyegen, köztük a tavalyi Oscar-díjas Olivia Colemannal.

A gálavetítések két nagy dobása idén két Hollywood-i legendához kötődött. Clint Eastwood Richard Jewell című rendezéséhez – Kathy Bates-el a főszerepben -, és a The Two Popes (A két pápa) című nagyjátékfilm bemutatójához, Anthony Hopkins-szal  és Jonathan Pryce-al főszerepben. Hasonlóan nagy érdeklődés övezte a léghajózás úttörőiről szóló díszvetítést is. Az Aeronauts –t Felicity Jones és Eddie Redmayne játéka tette felejthetetlenné. 

Az AFI Fesztivál idei életműdíját Denzel Washington érdemelte ki. 

A fesztivál három alkotó előtt tisztelgett kiemelt vetítésekkel. Alan J. Pakula, Peter Morgan és Martin Scorsese tiszteletére külön esteket tartott a fesztivál, ahol a két utóbbi alkotó személyesen is megjelent egy-egy pódiumbeszélgetés erejéig.

Szintén pódiumbeszélgetés VIP vendége volt az idei AFI Fest-en a latin-világ nemzetközi sikerű világsztárja, Eva Longoria is, az elegáns Roosewelt Hotel báltermében. A leginkább a sajtó számára tartott szűkkörű panelen a színésznő a latin-amerikai színészek alul reprezentált Hollywood-i helyzetéről beszélt részletesen.

A fesztivál legnagyobb meglepetése és sikere az örmény rendező, Garin Homannisian nevéhez köthető. A rendező dokumentumfilmjében testközelből mutatja be a tavalyi, örményországi forradalom pillanatait. Az ’I Am Not Alone’ (Nem vagyok egyedül) elnyerte az AFI Fesztivál közönségdíját.

A fesztivál díjazottjainak részletes listája itt tekinthető meg:

Audience Award – Feature

I Am Not Alone (DIR Garin Hovannisian)

Audience Award – Short

Lost & Found (DIR Orlando Von Einsiedel)

Grand Jury Award – Live-Action Short

Exam (DIR Sonia K. Hadad)

Special Jury Prize—Live Action

Mthunzi (DIR Tebogo Malebogo)

Special Jury Prize—Live Action

Liberty (DIR Faren Humes)

Grand Jury Prize—Animated Short

Something to Remember (DIR Niki Lindroth von Bahr)

Grand Jury Prize—Documentary (tie)


A Love Song for Latasha (DIR Sophia Nahli Allison)


The Clinic (DIR Elivia Shaw)