„Hosszú az út, a cél Hollywood!” – Magyar rocktól volt hangos a Sunset Boulvard szombaton – exkluzív helyi riportunk Los Angelesből

Kultúra

Fergetes jubileumi koncertet adott a debreceni Tankcsapda fennállásuk 30. évfordulója alkalmából a legendás Los Angeles-i klubban, a Whiskey a Go Go-ban szombaton este, helyi idő szerint fél 11-től. Az együttest két magyar előzenekar, a 25. évfordulóját ünneplő Junkies és a Rómeó vérzik is elkísérte.

“A Tancsapda már bent van?” – érdeklődtem a helyszínen a klub egyik méretes alkalmazottjától este hatkor. “Menj csak be, épp próbál valaki. De fogalmam sincs mi folyik bent… mindenki magyarul beszél!” – tárta ki előttem a Whiskey a Go Go ajtaját a kidobó fiú. (Azért még félvállról odavetettem neki, hogy “Come on! The Tankcsapda is the Hungarian Guns’n Roses!” – ekkor kicsit elkerekedett a szeme…) A srácnak igaza volt, mintha térben és időben ugrottam volna egyet, a színpadon elhangzó utasítások, a műszak, az együtteseket kísérő családtagok beszélgetése egy estére magyarországi bulihelyszínné változtatta a Sunset Boulvard ikonikus klubját.

 

A színpadon éppen a Tankcsapda próbált, profi módon ment a beállás és hamar végeztek is fiúk, így még maradt egy kis idejük a lazításra a késő esti kezdésig. Kellett is a pihenés, mert bár ők nem panaszkodtak, a Junkies tagjaitól megtudtam, hogy mindenki megküzd a kilenc órás időeltolódással, az előzp esti San Francisco-i buli és az aznapi hat órányi autózás fáradalmaival. A debreceni csapat egy nappal a Junkies után, csütörtökön érkezett San Francisco-ba, ahol már másnap este, a DNA Lounge színpadán együtt izzították be a két állomásos amerikai miniturnét. Los Angeles-ben csatlakozott a két bandához a Rómeó vérzik is, így LA közönsége egy elképesztően komplex magyar rock-punk-heavy metal bulit kapott.

 

Lukács Lacival, a Tankcsapda frontemberével sikerült néhány szót váltanunk a beállás és a koncert között a helyszínen.  “Jó dolog egy ilyen patinás helyen játszani. – mutatott a klubra Laci, akinek egyébként nem új a terep, a Tankcsapda négy éve, 2015-ben már tartott itt egy nagysikerű bulit.  “A Whiskey a Go Go a ‘60-as években nyílt, már akkor is komolyzenei klub volt és azóta is folyamatosan működik, több, mint ötven éve.” – teszi hozzá. Ez az idei fellépés viszont kicsit másabb a Tankcsapda számára is – a születésnap alkalom arra, hogy a zenekar tagjai is visszaemlékezzenek az elmúlt három évtizedre. “Mivel ez egy harminc éves jubileumi koncert, ezért igyekeztünk az együttes egész repertoárjából válogatni. Nagyjából, sőt, egészében szerintem sikerült is.” – mondja mosolyogva az énekes és a hangjában már sokat sejtetően benne van az esti buli hangulata. Mikor a családról kérdezem, rutinos, rockerhez illő választ kapok. “Nem hozzuk magunkkal őket. Tudják, hogy mit csinálunk, mivel foglalkozunk, turnézó zenekar vagyunk.” – azzal el is köszön, mert várják vissza a backstage-be. Legközelebb már az extázisban lévő közönség előtt jelenik meg a színpadon.

Interjú Lukács Lacival.

A közönség pedig elképesztő. Már délután kiszúrtam két magyarul beszélő férfit, akik a világhírű klub előtt álldogálltak. Azt gondoltam, hogy a Tankcsapda műszakjához tartoznak T30-as fekete pólókban, ezért megszóllítottam őket. Tényleg Magyarországról jöttek, de mint kiderült, nem Debrecenből, hanem Gödöllőről érkeztek Los Angelesbe… Tankcsapda rajongók, akik kizárólag a koncert miatt utaztak az amerikai metropoliszba. “Írtam is Lacinak (Lukács László, a zenekar frontembere – a szerk.), hogy itt leszünk Los Angeles-ben is, ő meg visszaírt, hogy “Te megőrültél!” – mesélte az éppen 45. születésnapját ünneplő Futó Sanyi, akit egy jó barátja kísért el Amerikába. Sanyiék körül aztán egyre gyűlt a tömeg, míg végül a Sunset/San Vincent sarkán már nem is lehetett angol szót hallani. Kapunyitásra színültig megtelt a legendás Whiskey a Go Go a Los Angeles-i magyarokkal.

 

Az estet nyitó két együttesnek, a Rómeó vérziknek és a Junkiesnek nagy álma vált valóra azzal, hogy a Whiskey-ben játszhattak és az már a próbán látszott, hogy a fiúk nagyon odateszik magukat ezen a koncerten. Szekeres András is lelkesen beszélt a helyről ”Az összes kedvenc zenekarom megfordult itt a Doors, a Police, a Guns’n Roses, a Rolling Stones, az Ossian… Valaki csípjen meg! (…) Áldjuk a sorsot, hogy itt lehetünk és felléphetünk.” Rikki számára igazi hazatérés volt ez a buli. A zenész néhány sarokkal arrébb nőtt fel a Sunseten, ahol a szomszéd bácsi nem más volt, mint a Motley Crue tagja… András még hozzáteszi: “Én most járok először Amerikában… Kultursokk. Idén nagyon sok minden kijutott nekünk, rengeteg helyen léptünk fel, jártunk például Dél-Koreában is. De megmondom őszíntén, hogy nekem az USA a legnagyobb élmény, mert olyan, mint ahol lakunk, de mégis más. Negyedik napja vagyunk itt, de még mindig asszimilálodok, próbálom megtalálni magamat ebben a világban.  – mondja. De jó úton haladok! Mire hazautazunk egészen otthonosan fogom érezni magamt itt.” –teszi hozzá nevetve a zenész.

 

A Tankcsapda 30. szülinapi koncertjét még sokáig fogják emlegetni Los Angeles-ben. A MOL jóvoltából viszont nem csak a több száz fős helyi közönség, hanem tízezrek nézhették és élvezhették élő online közvetítésen keresztül a koncertet világszerte.

Vida Virág

pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.