Százzal több fiatal pályázott idén állami művészeti ösztöndíjakra

Kultúra

Idén a tavalyihoz képest százzal több, csaknem hatszáz fiatal nyújtotta be pályázatát a számukra kiírt művészeti ösztöndíjakra, a legnépszerűbb a Derkovits Gyula kiírás volt.

Harmadával emelkedett ebben az évben a Derkovits-ösztöndíjra jelentkezők száma, összesen 184 pályázat érkezett be a fiatal képzőművészektől, miközben a Móricz-ösztöndíjra másfélszer több, összesen 111 fő nyújtotta be jelentkezését – áll a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. (MANK) keddi közleményében.

A tavalyi 100 ezerről 200 ezer forintra emelt, fiatalok pályakezdését segítő állami ösztöndíjak száma is tovább bővült, a korábbi 12 helyett most 14-et kezel a MANK.

Az Oláh János költő, író, szerkesztő nevét viselő kiírásra szerkesztők, a Szegedi Kis István református lelkész-teológusról elnevezett ösztöndíjra egyházkutatók pályáztak.

Ahogy az újak esetében, a többi pályázatot is az adott művészeti ág neves képviselőiről nevezték el, így Derkovits Gyula a képzőművészeket, Kállai Ernő a művészettörténészeket és a műkritikusokat, Kozma Lajos az iparművészeket, Pécsi József a fotográfusokat, Babits Mihály a műfordítókat, Fischer Annie a zenei előadóművészeket, Fülöp Viktor a táncművészeket, Kodály Zoltán a zenei alkotókat, Lakatos Ablakos Dezső a dzsessz előadóművészeket, Móricz Zsigmond az irodalmi alkotókat, Örkény István a drámaírókat támogató ösztöndíjnak kölcsönözte a nevét.

Az eredményeket folyamatosan hirdetik ki, a névsor pedig frissül a MANK weboldalán is, március 11-én pedig a Pécsi József fotóművészeti pályázatra sikeresen jelentkezők névsorát ismerheti meg a közönség a tavalyi ösztöndíjasok munkáiból nyílt kiállítás zárásán, a Capa Központban.

A nyertesek bruttó 200 ezer forintos állami támogatásban részesülnek egy éven keresztül. A támogatások célja, hogy segítsék a fiatal, tehetséges művészek fejlődését, valamint kedvező feltételeket teremtsenek a korszerű, színvonalas művek létrehozásához.

A MANK április 1-jéig még várja a jelentkezéseket a Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjra, amelyre fiatal tervezők, alkotók nevezhetnek. A hathónapos, minimum 900 ezer forint értékű támogatás elnyerésére 35 évnél fiatalabb, szakirányú művészeti, illetve dizájner egyetemi diplomával rendelkező, Magyarországon alkotómunkát végző tervezők jelentkezhetnek saját kezdeményezésű vagy gyártói együttműködésben megvalósított projektek létrehozására.