Tizenöt bemutató a Szegedi Nemzeti Színház új évadában

Kultúra

Tizenöt bemutatót tart a most kezdődő évadban a 135 éves Szegedi Nemzeti Színház, amely értéket és élményeket kínál a nézőknek – mondta el Barnák László, a teátrumot nyártól vezető főigazgató a keddi évadnyitó társulati ülésen.

Kiemelte, hogy a 2018/2019-es évad nemzeti lesz, hiszen a tizenöt bemutató között hangsúlyosan szerepelnek klasszikus, modern és kortárs magyar szerzők művei. Az új évad emellett jelen idejű lesz, mert az előadások a mai társadalmi problémákkal kapcsolatban fogalmaznak meg gondolatokat, intenzív látványvilággal hangsúlyozva azokat – közölte.
Az új vezető hozzátette: szeretnék elérni, hogy a márkaépítő és presztízsnövelő produkciók hangsúlyosabb nézői és kritikai figyelmet vívjanak ki.

Hangsúlyozta, hogy a színház a városé, azoké akik bérletet váltanak és azoké is akik ezt eddig nem tették meg.

Gyüdi Sándor korábbi főigazgató, aki az új évadtól zeneigazgatóként dolgozik tovább, közölte: a zenés darabok közül először a Figaro házasságát láthatja a közönség novemberben Szabó Máté rendezésében. Ezt egy gyermekdarab, a Szaffi követi, amelyben Strauss Cigánybáró című operettjének zenei anyagára elevenedik meg a népszerű rajzfilm története.

Decemberben mutatják be a Valahol Európában című musicalt, amelyet Szőcs Artur rendez. Januárban tartják a szegedi Molnár László egyfelvonásosának ősbemutatóját, amelyet Szép Ernő Május című darabjából írt és amelyet Donizetti Bolondok háza című vígoperájával játszanak párban. Halasi Imre jövő tavasszal a Parasztbecsületet és a Bajazzókat állítja színpadra.

Horgas Ádám főrendező elmondta, hogy a prózai tagozat évadja Örkény István Tótékjával indul, ezt követően Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékát tűzik műsorra, majd Lukács Andor rendezi Závada Pál Utolsó üzlet című művének ősbemutatóját. Galambos Péter rendezésesében Michael Frayn Függöny fel! című vígjátékát láthatja majd a közönség. Az évad második gyermekeknek szóló darabja Litvai Nelli Világszép nádszálkisasszony című zenés mesejátéka lesz februárban. Márciusban tartják a középiskolások számára meghirdetett ifjúsági előadás, Alekszndr Molcsanov A gyilkos című művének premierjét. Tavasztól játsszák Daniel Keyes Virágot Algernonnak című darabját, májusban pedig előbemutatóként láthatja a közönség Alföldi Róbert rendezését, Bulgakov Álszentek összeesküvése című színművét.

Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője elmondta, hogy a társulat első bemutatóként az olasz Enrico Morelli koreográfiáját, az Orfeusz és Euridikét játssza a Tisza-parti városban októbertől. Februárban pedig a táncművész az észt Arvo Part zenéjére készíti el a Credo című darabot.

Botka László (MSZP) polgármester úgy fogalmazott: az önkormányzatnak fenntartóként egy feladata van: biztosítani a feltételeket a színvonalas munkához. Az elmúlt években az önkormányzat – stagnáló állami források mellett – folyamatosan növelte az intézmény támogatását, idén 458 millió forintot fordít a város saját bevételeiből a színház működésére. Emellett elindult a színészlakások felújítása és megkezdték a díszletraktár rekonstrukcióját is – mondta.