Szatmári fesztiválra utazik a Júlia

Kultúra

A TranzitFeszt multikulturális nemzetközi színházi fesztiválon vendégszerepel a Csokonai Színház Júlia ­– Párbeszéd a szerelemről című előadása, melyet szeptember 17-én 17 órától láthat a szatmárnémeti közönség. Júlia a szerző, Visky András családjának tragikus sorsát mutatja be. Édesapja Magyarországon képzett református lelkész, aki fiatal feleségével a második világháború után Magyarországról „átszökik” Erdélybe, hogy a nyáját szolgálja. Az 1956-os ideológiai tisztogatás következményeként 22 év börtönre ítélte őt a román kommunista diktatúra. Nem sokkal később feleségét, Júliát hét gyermekével kitelepítik a Duna-delta Gulágjába. Azt sem tudja, hogy férje él-e még. Júlia az emberpróbáló helyzetben is a szerelemről és a hűségről ad tanúbizonyságot: hűséges marad Istenhez, férjéhez és a magyarsághoz.

Az előadást Szabó K. István rendezte, a főszereplő Ráckevei Anna Jászai-díjas Érdemes Művész.

„Amikor Ráckevei Anna Júlia-alakítását láttam Pesten, arra gondoltam, hogy a sokféle Júlia után, akiket a világ különböző színpadain láthattam, most valóban az idő túloldaláról visszaszóló Júliával találkozhattam. Lélek-finom anyagú Szabó K. István rendezése, fényből, zenéből, tehát a lélek anyagaiból van összerakva” − fogalmazott az előadásról Visky András.

A fesztiválszereplés előtt, szeptember 15-én, majd október 12-én a Horváth Árpád Stúdiószínházban is látható a produkció, melyet a Csokonai Színház egész évadban műsorán tart.

Fotó: Máthé András