Átadták a Károli Gáspár-díjakat

Kultúra

Károli Gáspár-díjjal tüntették ki Gáborjáni Szabó Botondot, a debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárának gyűjteményi igazgatóját és Ősz Sándor Elődöt, az Erdélyi Református Egyházkerület Központi Gyűjtőlevéltárának munkatársát a reformáció emléknapja alkalmából.

A díjakat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár adta át pénteken Budapesten.
Balog Zoltán ünnepi beszédében kiemelte: huszonhét évvel a rendszerváltozás után még mindig rengeteg értéket kell megmenteni, közkinccsé tenni, kihozni azokból a “kincstárakból”, amelyek védték, de el is zárták a szélesebb közönség elől az egyházi kultúra kincseit.
Hozzátette: az egyházi kultúra egyszerre sajátos és egyetemes, ez utóbbivá pedig azáltal válik, hogy képes a dialógusra.
A miniszter szólt arról is, hogy a modern társadalom alapvetően érdekképviseleti alapon szerveződik, benne mindenki a saját kultúrkörének, érdekcsoportjának, szervezetének az eszméit és érdekeit képviseli.
Fontos, hogy ebben a társadalomban vannak olyan közösségek, amelyek felülemelkednek ezen az elképzelésen, és azt gondolják, hogy küldetésük nemcsak saját magukra, hanem az egészre vonatkozik. Ilyen közösségek az egyházak, amelyeknek szolgálata kifelé irányul, amelyek nem önmagukért, hanem a világért vannak – mondta.
Gáborjáni Szabó Botond a laudáció szerint gyűjteményi igazgatóként újjászervezte és modernizálta a debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárának működtetését. Kurátorként aktívan közreműködött az intézmény kiállításainak megrendezésében. Főiskolai docensként könyvtárhasználati és kutatásmódszertani tárgyakat oktat, rendszeresen publikál és előadásokat tart nemzetközi szakmai konferenciákon.
A másik díjazott, Ősz Sándor Előd levéltáros egyik legfontosabb munkája az erdélyi református Kálvin-bibliográfia összeállítása. Egyháztörténészként főbb kutatási területei a gyülekezettörténet, az iskolatörténet és a felekezetek közötti kapcsolatok. Számos szakkönyv, tanulmány szerzője, szerkesztője – hangzott el.
Az egykori bibliafordító, Károli Gáspár nevét viselő díjat 1997-ben alapította az akkori kulturális minisztérium, és azóta évente egyszer adják át, olyan embereknek, akik a hittudományok területén maradandót alkotva gazdagították a magyar vallásos és szellemi életet, valamint kimagasló eredményeket értek el a biblikus tudományok terén.
Az ünnepségen részt vett Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa, Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke és Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük