Közös évadzáró kiállítás az Újkerti Közösségi Házban

Kultúra

Második alkalommal szervezik meg a DMK Újkerti Közösségi Ház Előtéri Galériájában a már lassan 10 éve működő Festőtanoda Képzőművészeti Szakkör és a Debrecenben komoly hagyományokkal rendelkező (hamarosan 70 éves) Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Kör és Szabadiskola közös évadzáró kiállítását.

Asztalos Sándor művészettörténész 1947-ben így fogalmazott: „A Szabadiskola (…) megadja a lehetőséget, hogy a tehetségek tudásukat irányítással fejleszthessék, a művészet nagy kérdéseire választ kaphassanak, és ízlésüket nemesíthessék. Az iskola azokat is szívesen látja, akik magasabb művészeti célok felé törnek, ilyen irányú iskolák látogatására azonban nincs módjuk vagy lehetőségük. A tanfolyamra bárki jelentkezhetik, akik közösséget éreznek a képzőművészettel.”

A Medgyessy-körben az évtizedek során sok jeles alkotóművész, pedagógus fordult meg és hagyta hátra keze nyomát. A teljesség igénye nélkül tanított itt: Tamás Ervin, Menyhárt József, Tóth Ervin, Debreczeny Tivadar, Veress Géza, Berky Nándor. Félegyházi László és Bíró Lajos – aki egyébként több mint 20 éven át vezette a képzőművészeti kört és szervezett nyári művésztelepeket, tartott konzultációkat – az iskola máig kitapintható karaktere, jellege szempontjából meghatározó szereppel bírtak.

Később tanított itt Pálfi Dénes, Kapcsa János, Török Anikó, Szabó László, Bogdándy György, Fátyol Zoltán, D. Király Sándor, Lukács Gábor, Tamus István, Palotai Erzsébet, Subicz István, vagy legutóbb Potyók Tamás.

A Festőtanoda szintén a rajzi, festészeti tanulmányok folytatásának volt az utóbbi években népszerű közössége, amely, ha kisebb heti óraszámban is, de szintén az érdeklődők képzőművészeti irányú képzését célozta meg.

A két képzőművészeti kör jelenlegi közös kiállításán összesen 26 alkotó (gyermekektől a felnőttekig, idősebb korúakig) munkáiból (egyedi rajzok, stúdiumok, olaj- és akrilfestmények, akvarellek, pasztellek) láthatnak válogatást.

A kiállítás július 29-ig tekinthető meg a DMK Újkerti Közösségi Ház nyitvatartási idejében.