Hajdúböszörményi költő kapta idén a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

Kultúra

Áfra János költő, művészeti író nyerte el idén a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat – közölte a díjat odaítélő kuratórium.

Az Esterházy Péter író, Keresztury Tibor író, kritikus és Szilasi László irodalomtörténész alkotta kuratórium a költőt Két akarat című kötetéért tartotta az elismerésre érdemesnek – olvasható a közleményben. A jutalmazott mű Áfra János második verseskötete, amely 2015-ben jelent meg a Kalligram Kiadónál.

A nettó hatezer eurós (1,8 millió forint) Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, de 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmény biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése – írták. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap egyhónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin által felajánlott egyhónapos berlini ösztöndíjjal is.

Áfra János Hajdúböszörményben született 1987-ben, első verseskötete Glaukóma címmel jelent meg 2012-ben; művéért egyebek mellett Móricz Zsigmond-ösztöndíjat kapott. A szerző a KULTer.hu főszerkesztője, az Alföld és a prae.hu irodalmi folyóiratok szerkesztője. “A fiatal költőnemzedék egyik legtehetségesebb képviselője” – írják róla a kuratóriumi közleményben.

A Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat minden év őszén adják át: 2013-ban Krusovszky Dénes költőt, kritikust, 2014-ben Mán-Várhegyi Réka írót díjazták.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.