Deja Vu (Fotó: Czinege Róbert)

A mesés Kelet táncos követei Debrecenben: Deja Vu

Kultúra

A legendás Kelet birodalmába, Ali baba és az Ezeregyéjszaka meséinek világába röpít minket a debreceni Deja Vu hastánc duó. A csoportot két dekoratív hölgy alkotja, akik meglepő módon nem is annyira a keleti dallamoknak, hanem a középkori zenének köszönhetik megalakulásukat. Sikerükre jellemző, hogy egyre több fellépésük van nemcsak Debrecenben, hanem szerte az országban.

Vissza a középkorba

Csillogó színes ruhák, díszek és flitterek, kitáruló színpompás szárnyak, keleti dallamok, ütemes dob, kecses táncmozdulatok, magával ragadó látvány- és hangulatvilág. Mintha az Ezeregyéjszaka meséi elevenednének meg a szemünk előtt, és a szultán egyik palotájába csöppennénk valahol az arábiai sivatagban. Ilyen érzések támadnak az emberben, amikor színpadra lép a Deja Vu hastánc duó. A csoportot Rigó Karolina és Ölveti Ágnes alkotja, mindketten tagjai a műfajt Debrecenben meghonosító iskolának, a többszörös nemzetközi díjnyertes Estella Hastánc Stúdiónak. Furcsa módon mégsem a keleti zenének köszönhetik a megalakulásukat. Az inspiráló erőt az európai középkori vásárok és az azokat járó bohém vándorzenészek világa adta.

– Az egész történet furcsa módon épp egy középkori zenei koncerten kezdődött Debrecenben. Ennek egyik szervezője hastáncosokat is felkért, hogy színesítsük a programot. És ha már ott vagyunk, kísérjük tánccal a középkori zenészek műsorát is. A produkció annyira jól sikerült, hogy az együttes más koncertjeire is felkért, így van koreográfiánk középkori zeneszámokra is. A fellépések során merült fel bennünk először: mi lenne, ha önálló tánccsoportot alakítanánk? – mesélt a kezdetekről Ági.

Majd nekiláttak saját koreográfiát kidolgozni, hiszen sokkal jobban mutat a színpadon, ha mindketten összhangban mozognak, mintha mást-mást táncolnak. A közös koreográfia megalkotása során is bebizonyosodott, mennyire jól tudnak együtt dolgozni.

“Mint a testvérek”

– Remekül kiegészítjük egymást Ágival, sokan mondják, hogy külsőleg is olyanok vagyunk, mint a testvérek, és ez a művészi együttműködésünkre is igaz. Ági a szabályokat túlfeszítő, kreatív ötletgazda, akinek mindig érzésből jön egy nagyon jó mozdulatsor. Csak megy a dallam után. Ő inspirál engem, én pedig a kreatív ötleteiből kidolgozok egy szabályos mozdulatsort, ami pontosan illeszkedik a zenére és a ritmusra, egymással összhangban elő tudjuk adni, jól mutat a színpadon, és nem osztja meg a nézők figyelmét. Fontos, hogy mindketten magunkénak érezzük a mozdulatsort, tehát minden közösen történik – osztotta meg a koreográfia keletkezésének titkait Kari.

A táncosok között két éve vált szorosabbá a munka az Estella táncstúdión belül és kívül is. Mivel ilyen jól ment az együttműködés, és a közönségnek is tetszett a produkció, elhatározták, saját együttest alakítanak az Estella keretein belül, amelynek nemrég adták a sejtelmesen hangzó Deja Vu nevet. A hölgyek egyre több felkérést kapnak szerte az országból. Debrecenen kívül rendszeresen járnak Nyíregyházán, Hajdúszoboszlón és Budapesten is.

Bevonni a közönséget

– Mindenhova más koreográfiát viszünk, nincs két teljesen egyforma fellépésünk. Általában hazai és nemzetközi cégek rendezvényeire, születésnapokra, ünnepségekre, évfordulókra, privát bulikra szoktak minket hívni. Sok rendezvényre az Estella keretében megyünk. A Bordó Sárkány Régizene Renddel is vannak fellépéseink, velük Budapesten is jártunk, a Margit szigeten kísértük őket. Általában 15-20 perces műsorszámaink vannak, amiben van közös produkció, szóló hastánc és improvizáció is. Igyekszünk minél változatosabbá tenni, és törekszünk arra, hogy mindenféle stílus legyen benne. Szeretjük bevonni a közönséget, ha vevők rá. Nemrég az egyik férfi beállt közénk táncolni egy céges bulin, mi pedig még kendőt is adtunk rá – mondta Ági.

A sok fellépés megköveteli, hogy a táncosok napi szinten gyakoroljanak. Hol Áginál, hol Karinál találkoznak, hogy kidolgozzanak egy új koreográfiát az éppen megtetsző zenére, vagy tökéletesítsék a meglévő mozdulatsorokat. Minkét táncos profi, Kari már tizenkét éve, Ági pedig kilenc éve hastáncol.

– Még Szolnokon kezdtem a hastáncot, általános iskolás koromban. Mindig is szerettem táncolni, korábban társastáncra jártam. Egyszer egy ismerősöm elvitt egy hastánc órára, hátha ez is menne nekem. Ment is, olyannyira, hogy szerelem lett belőle, azóta sem hagytam abba, több táncstúdióban is táncoltam. Az egyetemi tanulmányaim miatt Debrecenbe költöztem, és itt csatlakoztam az Estellához – mesélt a kezdetekről Kari.

– Sosem felejtem el, a 2006-os Debreceni Virágkarneválon láttam meg először a hastáncosokat, és azonnal megfogott a látvány. A mozdulatok, a zene, a színes kavalkád, a gyönyörű ruhák, a szárnyak teljesen magukkal ragadtak. Azóta már nyolc virágkarnevált táncoltam végig, természetesen az egyetemi éveim alatt is folytattam. Egyébként állandóan tovább képezzük magunkat, igyekszünk újabb és újabb elemeket elsajátítani – mondta Ági.

Stíluskavalkád

A hastáncnak többféle formája van. Létezik a klasszikus egyiptomi és török hastánc, a fátyoltánc, a törzsi tánc, andalúz és hawaii stílus, valamint a darbuka, amikor csak dob szól. A Deja Vu táncainak alapját a klasszikus egyiptomi és török hastánc adja. Ezt ötvözik más elemekkel, de igyekeznek modernizálni mind zenében, mind pedig eszközökben.

– A klasszikus hagyományos egyiptomi és török stílust önmagában már alig táncolják. Mi is sokféleképpen díszítjük ezeket, de arra mindig ügyelünk, hogy az alapokat megtartsuk. A török és egyiptomi alapmozdulatokat ötvözzük más elemekkel, például más műfajú táncok mozdulatsoraival. Videókat nézünk, zenét hallgatunk, a stílus alapján válogatunk, melyik dalhoz készítünk koreográfiát, és milyen stílusban. A hegedűhöz például fátyolos, legyezős tánc illik lágy mozdulatokkal. A dobhoz pedig határozott, kemény izolált mozdulatok passzolnak. Előfordul, hogy olyan modern zenét találunk, aminek nincs köze a hastánchoz, de mi mégis látunk benne fantáziát, melynek hatására összhangba hozzuk a zenét és a mozdulatokat. Egy műsoron belül igyekszünk minél változatosabban használni a kellékeket, és minél többet megismertetni az emberekkel – tette hozzá Kari.

Ruhacsodák

Nemcsak a koreográfia saját „fejlesztés” a Deja Vu esetében. A gondosan díszített színes ruháikat is maguk készítik a hölgyek.

– Gyöngyszemről gyöngyszemre, kőről kőre, flitterről flitterre mindent saját kezűleg készítünk. Bemegyünk egy méteráru boltba, ahol megtetszik egy anyag, és lelki szemeink előtt látjuk, mit tudnánk abból elkészíteni. Ha valami beindítja a fantáziánkat, azt megvesszük. Ihletet adnak a különböző fellépéseken látott ruhák, de az interneten is szoktunk nézegetni. Vannak persze meghatározott minták, de mi azokat is továbbgondoljuk. Mindegyik stílushoz más-más fazon illik, van, amelyikhez a szűkebb, máshol a bővebb. A forgásokkal tarkított táncokhoz például bővebb szoknya kell. Majdnem 20 féle kollekció sorakozik a szekrényeinkben, de még ez is kevés. Mindig van valami új, ami megtetszik, folyamatosan megújulunk a ruhánkban is. A legújabb kedvencünk a formabontó, csillagos ruhánk, amelyet a Facebook-os oldalunkon is bemutattunk – mondta Ági.

A Deja Vu tagjai a közösségi portálon rendszeresen tudatják követőikkel, hol láthatók legközelebb, de a fellépéseikről is tesznek fel képeket és videókat.

Kenyeres Attila