Cseh Tamás Program: debreceni rádió is kap pénzt

Kultúra

Tizenkilenc helyi és kisközösségi médium, rádió és televízió összesen mintegy 60 millió forint támogatásban részesült a Cseh Tamás Program médiatámogatási alprogramja keretében.

“A győztesek között három budapesti és tizenhat vidéki médium műsora szerepel, tizenöt rádió és négy televízió. A rádióműsorokban heti legalább egy órában, a tévéműsorok esetében húsz percben olyan könnyűzenei műsort kell sugározniuk, amelyek minimum felében a Cseh Tamás Programmal foglalkoznak” – ismertette a Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke az NKA zenei kollégiumának döntését a pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

A győztes pályázók 260 ezer és négymillió forint közötti összegeket nyertek, a Cseh Tamás Program negyedik, médiatámogatási alprogramjára összesen 59,876 millió forintot osztanak szét. A budapesti nyertesek között található a Civil Rádió Dalok galopp, valamint a Lánchíd Rádió Lokátor folkátor című műsora is. Győzött a szolnoki Amadeus Rádió, a békéscsabai Csaba Rádió, a miskolci Európa Rádió, a debreceni Friss Rádió, a kecskeméti Gong Rádió, a balassagyarmati Ipoly Televízió, a dunapataji Kalocsai Rádió, a székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium, a budapesti Hatoscsatorna, a veszprémi Magyarországi Mária Rádió, a mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft., a soproni Nap Rádió, a Dunaföldvár Városi Televízió, a paksi Rádió 96,3, a szekszárdi Rádió Antritt, a szombathelyi Credo Evangélikus Kisközösségi Rádió, valamint a szegedi Rádió88 egy-egy műsora. Összesen 12 megye médiumai kaptak támogatást, közülük tíz megyeszékhelyen működik.
A magyar könnyűzene támogatását célzó Cseh Tamás Program tavaly májusban indult, nyolc alprogramból áll, 2014-ben 500 millió forint, idén és a következő két évben 100-100 millió jut a támogatott pályázatok koordinálására.

Doncsev András a sajtótájékoztatón felidézte, hogy a Cseh Tamás Program első alprogramjára, amely a pályakezdő zenekarok és előadók első hang- és képfelvétele elkészítését támogatja, 42-en pályáztak sikerrel, és elindult már a vidéki könnyűzenei klubok programjait, valamint az előzenekarok bemutatkozását segítő második és harmadik alprogram is.

Az ötödik alprogram keretében a Cseh Tamás Archívumra meghívásos pályázat keretében 20 millió forintot lehet elnyerni, az NKA zenei kollégiuma hamarosan bejelenti döntését. A Magyar Nemzeti Levéltár idén ebből az összegből hajtja végre az archívumban őrzött dokumentumok és iratanyag állományvédelmi digitalizálását, az állomány hozzáférhetőségét a kutatók számára, adatbázis készítését. Doncsev András elmondta, hogy az NKA zenei kollégiuma hamarosan kihirdeti a nyerteseket.

“A fennmaradó három alprogram a zenekarok és előadók külföldi színrelépését hivatott elősegíteni. A tervek szerint idén számos fesztiválon bemutatkozhatnak az NKA támogatásában a Cseh Tamás Programban nyertes zenekarok és előadók, valamint a program egésze” – mondta az NKA alelnöke.

A Cseh Tamás Program lebonyolításának forrása az üres adathordozók után szedett jogdíjakból származó bevétel 25 százaléka volt. A program kidolgozása több mint egy évvel ezelőtt indult, indulását 2014 májusában Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, az NKA elnöke, illetve L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a program kidolgozásának irányítója jelentette be.