A Hortobágyi Nemzeti Parki Termék Védjegy nyertes pályázói 2014-ben

Kultúra

A hortobágyi pásztorvilághoz köthető, természetes alapanyagokból készült kézműves termékekre meghirdetett Nemzeti Parki Termék Védjegy felhívásra 12 pályázat érkezett be, melyből 10 pályázó 17 termék(ör)e nyerte el a védjegy jogosultságot.

 

BIHARYNÉ ZOLTÁN EMESE – fazekas

Védjegy viselésére jogosult termékei

8 részes fűszeres készlet
A fűszertartó termékek a túri fazekasság hagyományaiból táplálkoznak díszítményeiket tekintve. A formai megjelenítés a nagyobb méretű tárolók esetében a bödön formáit idézik. Díszítménye mértéktartó, dekoratív, formai kiképzése megfelelő. A kisebb formák igazodnak a nagyobb formákhoz.

Butella
A butella a hagyományos formát szépen követi, ízléses, jól megmunkált, ma is használható kiszolgálóedény.

8 részes fűszeres készlet
Butella

 


 

SZATMÁRI FERENC – kosárfonó

Védjegy viselésére jogosult termékei

Demizson
Jól megválasztotta a demizson fonatához alkalmas anyagot. Fonatai egyenletesek, a díszítményt különböző fonási technikák adják egyenletesen és szépen kivitelezve.

Vesszőlábas kenyértartó
Hűen követi a hagyományos formavilágot. Arányos formaérzékről tanúskodik az egész munka. Jól megoldja a lábtartó kialakítását, stabil, egyenletes fonatú. A különböző fonási technikák adják a dekorativitását. Precíz, jól megmunkált és eldolgozott.

Fotel
A fonott bútorok jól továbbéltetési és új formai megjelenítése van jelen a tárgyon. Stabil, esztétikus és arányos. Külön dicséretes, hogy változatos fonatokkal teszi dekoratívvá az igen kényelmes fotelt.

Demizson Vesszőlábas kenyértartó Fotel

 


 

SZILÁGYI SÁNDORNÉ – hímző

Védjegy viselésére jogosult termékei:

Asztalterítő
A debreceni kisbunda hímzés motívumát használja fel. A terítő formájához jól igazodó, visszafogott minta díszíti. Színvilágában hagyományosan követi az egykori kisbunda hímzés díszítményét. Jó példa lehet a hagyományos kisbunda hímzés továbbvitelére. Technikailag szépen kivitelezett, egyenletes hímzés.

Díszpárna
A debreceni cifraszűr sokszínű díszítményvilágából egy kevésbé ismert színvilágot is megjelenít. Egykori szűr aszaj díszítmény előzményét használja kiinduló forrásként. Ezt a mintakincset egy mai használatú díszpárnára tervezi át. Szépen kivitelezett, a színek harmonikusan együtt vannak. A vaskos gyapjú hímzéshez jól megtalálja azt az alapanyagot ami részben az egykori szűrök anyagát is idézi ugyanakkor egy párna alapjának is megfelel.

Asztalterítő Díszpárna

 


 

CZUPP PÁL – fafaragó

Védjegy viselésére jogosult terméke:

Hortobágyi pásztor
A plasztika választott témájában kötődik a tradicionális kultúránkhoz, különlegessége az anyag megválasztásában rejlik. A megtalált alapanyag kérge meghagyásával ötletesen és kifejezően jeleníti meg a pásztorfigura subás öltözékét. Dicséretes a figura mértéktartó fafaragással való megjelenítése. Ötletes, természetes, kifejező, egyedi alkotás.

Hortobágyi pásztor

 


 

VARGA TAMÁS – késes

Védjegy viselésére jogosult termékei

Farvillás bicska, gulyás bicska
A késes kismesterség magas mesterségbeli tudásáról tanúskodó tökéletesen megmunkált termékek. Kiváló alapanyag megválasztású, rendkívül diszkrét, elegáns a díszítése, amit fémbetétekkel old meg. A felület kiképzéssel ügyesen játszik, míves, jól használható.

Farvillás bicska Gulyás bicska Farvillás és gulyás bicska

 


 

ORVOS JÓZSEFNÉ – pipakészítő

Védjegy viselésére jogosult terméke

Pipatórium
A pipatórium és a beletartozó pipák elkészítése egy igen jelentős hiányt pótol a hagyományos kézművesség körében.
Pipatórium megfogalmazása újszerű formát tükröző kiváló fazekas munka. A formában jól megtalálta a pipa elhelyezés rendjét és lehetőségét. A pipák újítást tükröznek a hagyományos mérethez és nagysághoz viszonyítva, mintegy átmenetet képeznek a hagyományos cseréppipa és tajtékpipa formavilága és nagysága között. Ehhez a mérethez igazodóan felnagyítja a hagyományoshoz viszonyítva a pipaszárat is. Ma is jól használható, díszítményben, kiegészítő elemeiben harmonikusan együtt van a pipaformával, dicséretes a mértéktartóssága.

Pipatórium

 


 

HERPÁCSINÉ MESTER MARIANNA – szalmafonó

Védjegy viselésére jogosult termékei

Borona, esőcsiga
Ez egy régi hagyományt visz tovább. A szalmafonatok készítői kedvelt témája, szépen megmunkált, ajándék funkciót napjainkban is betöltő munkák, esztétikus formai megjelenést tükröznek.

Borona
Esőcsiga

 


 

SZABÓ KATALIN – viseletkészítő

Védjegy viselésére jogosult termékei

Kocsislegény ruhája, csikós ruhája, nádudvari női viselet
Kocsislegény ruha: Kiválóan találta meg az alapanyagot mind a vászonruha, mind a mellény esetében. A vászonruha összeállításánál hűen követi a tradicionális előzményeket. A posztó alapú mellény zsinórdíszítménye és ékszergombja különleges dekorativitást ad a viseletnek. Szépen megmunkált, jól használható öltözék napjainkban is.

Csikós ruha: A hagyományos szabás hű követésével találkozunk. Az alapanyag megválasztása jó, a kék alapszínhez jól megválasztja a nyargalásos díszítményt. Az ing dekorativitását a piros cérnával való varrás és piros gombok is növelik. Ma is jól használható.

Nádudvari női viselet: Szabásvonalában az egykori hagyományos paraszti öltözék formáját hűen követi. Alapanyag megválasztása jó, a kiegészítő díszítmények tekintetében keskenyebb csipkedíszítményt is alkalmazhatott volna.

Kocsislegény ruha
Csikós ruha
Nádudvari női viselet

 


 

PORKOLÁB FERENC – szűrrátét készítő

Védjegy viselésére jogosult terméke

Cifraszűr

A derecskei szűrrátétes készítmény egykori funkciójában a hagyományos szűr díszítéseként tökéletes formában és kivitelezésben van jelen. Szabásában, formai megjelenítésében alapanyag megválasztásában kiváló. A hagyományos bihari nyakas szűr előzményeket hűen követi. Mintaelrendezése és megtervezése a bihari rátét díszítményekből táplálkozik, ugyanakkor az egyes díszítendő felületekhez igazodóan saját tervezést is jelentősen tartalmaz. Növeli a szűr dekorativitását a fekete posztó alapon megjelenített nyargalásos díszítés és szűr eleje összecsatolását szolgáló szűrszíj.
Az utóbbi tökéletesen harmonikusan együtt van a díszítménnyel. Mesterhez méltó munka.

Cifraszűr

 


 

RÁCZ ERIKA – ötvös népi iparművész

Ékszergombok

Az ötvös szakma tradicionális előzményeit kiválóan ismerő alkotó. Mélyreható kutató és feltáró munkát végezve hozza létre és alkotja meg valamennyi munkáját, így a parádés kocsis öltözékhez tökéletesen illeszkedő ékszergombokat is. Munkái megformálása és kivitelezése magasfokú mesterségbeli tudást tükröznek.

Ékszergombok

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.