A ház, ahol Szent-Gyögyi Albert is lakott Szegeden. Fotó: ingatlan.com

Eladóvá vált az a szegedi ház, amelyben egy ideig Szent-Györgyi Albert is lakott

Helyi hírek

„Eladó Szeged belvárosában egy történelmi múltú és építészetileg is egyedi, modernista stílusú családi ház, mely kuriózum az ingatlanpiacon! Az ingatlant Miskolczy László Kossuth-díjas építészmérnök tervezte 1939-ben, továbbá rövid ideig otthona volt a város egyik leg híresebb Nobel-díjas professzorának, Szent-Györgyi Albertnek is” – áll az ingatlan.com oldalán szereplő hirdetésben, vette észre a mandiner.hu.

Az ingatlan.com a legfontosabb tudnivalók mellett, vagyis, hogy mekkora, milyen helyiségekkel rendelkezik a ház, van-e udvara, kocsibeállója és, hogy milyen a műszaki állapota, történeti kitekintést is nyújt a hirdetésben:

„Ez a ház egy csoda, Szeged város ritka kincse” – mondta róla Vesmás Péter Ybl Miklós-díjas építész

A házat 1939-ben Miskolczy Dezső orvos építtette, tervezője öccse, Miskolczy László Kossuth-díjas építészmérnök, várostervező, aki 1956-ban az USA-ba emigrált és New Yorkban a világhírű Skidmore, Owings & Merrill építész iroda munkatársa lett.

Az épületet Bálint Sándor már 1959-ben így dicsérte: “A lakóházak egy-két kivétellel a jó átlagig sem emelkednek föl. Mind a modern családi ház-tervezés nagyszerű külföldi eredményeitől, mind pedig a szegedi táj parasztépítkezéseinek ihletétől elzárkóznak. Annál szebb és korszerűbb azonban Miskolczy László családi háza, amelyeknek úttörő bátorságát, modern szellemét máig sem követik.”

Egyedi védelem alatt

Az értékes házat a szegedi Közgyűlés 2022-ben helyi egyedi védelem alá helyezte. A ház történetébe számos neves orvos, gyógyszerész, jogász és művész élete szövődik: itt élt az építtető Miskolczy Dezső Állami-díjas orvos, neurológus a modern agykutatás egyik úttörője, de lakott itt Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas biokémikus, majd Surjányi József gyógyszerész vásárolta meg, aki a Kígyó Gyógyszertár nagyra becsült vezetője volt. Surjányi a házat ötven éve adta el a Szögi családnak, melyben két tulajdonos is gyógyszerész, és itt alapította meg Dr. Szögi Zoltán jogtanácsos a Szegedi Papucsért Alapítványt, melynek elnöke Szögi Csaba táncművész, Magyarország Érdemes Művésze.

Szent-Györgyi Albert idén lenne 131 éves

Szent-Györgyi Albert 1893-ban született, idén lenne 131 éves. A Szegedi Tudományegyetem korábbi kiváló oktatója és rektora, 1937-ben elnyerte a Nobel-díjat. Szegeden talált rá a paprikára, amelyből nagyobb mennyiségű C-vitamint sikerült kivonnia a kutatásaihoz és, amellyel később kiérdemelte az egyik legnagyobb elismerést a világon. Szent-Györgyi életének csaknem felét az Egyesült Államokban töltötte. 1973-ban látogatott haza a szülőföldjére először. Ekkor, vagyis kicsivel több, mint 50 évvel ezelőtt fogadta a Szegedi Orvostudományi Egyetem díszdoktorává, majd 1978-ban a Szent Koronát hazaszállító küldöttség tagjaként járt itthon. Élete utolsó évtizedeiben a rákkutatással foglalkozott. 1986-ban hunyt el 93 évesen.

A 250 négyzetméteres alapterületű ház, amelyet most áruba bocsátanak, 220 millió forintba kerül, ami nagyon sok pénz, de, mint azt a leírás is igazolja, az épület több szempontból is kuriózumnak és egy igazi, szegedi kincsnek számít.

(mandiner.hu, ingatlan.com)

Fotó: ingatlan.com