Csonkatemplom istentisztelet

Adventi koncertsorozat indul a debreceni Kistemplomban

Helyi hírek

Az adventi várakozás időszakában gazdag zenei programkínálattal várja minden kedves vendégét a  Debreceni Református Kistemplom. Az öt koncertből álló sorozatot ifjú orgonisták nyitják, majd a  harmadik adventi hétvégén a Sol Oriens és a Tiszántúli Református Egyházkerület adventi koncertjei  ajándékoznak zenei élményt a közönségnek.

A Kistemplomi Adventet a karácsony előtti napokban a  Lautitia Kóruscsalád hangversenye zárja, akik első alkalommal lépnek színpadra a  Csonkatemplomban, ráadásul december 23-án Debreceni város adventi koszorújának negyedik  gyertyáját is a Kistemplom előtt gyújtják meg.

A Debreceni Református Kistemplom – vagy ahogyan a legtöbben ismerik, a Csonkatemplom – a  cívisváros legöregebb egyházi épülete. A közel 300 éves templom az elmúlt években jelentős felújítási  munkálatokon és fejlesztéseken esett át, melyeknek köszönhetően mára népszerű vallásturisztikai  látványosság lett. A látogatói útvonalak mellett kulturális- és komolyzenei programoknak is  rendszeresen otthonául szolgál a Kistemplom: az advent időszakában öt koncertre várják az  érdeklődőket, ráadásul december 23-án Debrecen város adventi koszorújának negyedik gyertyáját is a  Kistemplom előtt gyújtják meg.  

A Kistemplomi advent december 10-én (vasárnap) 18 órától ifjú orgonisták adventi hangversenyével  veszi kezdetét, mely alkalmon a Debreceni Zenede kiválóságai, valamint a Debreceni Református  Hittudományi Egyetem orgonaszakos növendékei mutatják be tehetségüket a Kistemplom Kiszel orgonáján, kiegészülve Kovács Marietta hegedűjátékával. 

December 16-án (szombaton) a több mint 30 éves múltra visszatekintő Sol Oriens Kórus adventi  hangversenye hozza el a karácsony hangulatát a közönség szívébe. A kórusművek kíséretében  közreműködik a Balmazújvárosi Veterán Fúvószenekar, valamint Koroknai Rózsa fuvolaművész és dr.  Sárosi Dániel orgonaművész.  

Advent harmadik vasárnapján, december 17-én a Tiszántúli Református Egyházkerület adventi estjén  valódi kórustalálkozónak lehetnek tanúi a koncert vendégei, az ünnepi hangversenyen ugyanis négy  kórus szólaltatja meg a hazai és nemzetközi kórusirodalom legszebb karácsonyi műveit: a Kollégiumi  Kántus, a Kálvin Énekegyüttes, a Kistemplomi Gyülekezet Vegyeskara és a Maróthi György  Pedagóguskórus. Éneküket kíséri a Collegium Musicum Kamarazenekar és dr. Sárosi Dániel  orgonaművész. 

December 20-án a számos hazai elismeréssel, valamint Európa- és világbajnoki címmel rendelkező  Lautitia Kóruscsalád adventi hangversenyén zsonghat messze a hálaének. Közreműködik az Estel  Kamarazenekar, Kuczmog Klaudia (szoprán) és Jakab-Zalánffy Ábel orgonán. 

Szenteste előtt, december 23-án (szombaton), a Kistemplomi Advent záróakkordjaként Debrecen  város adventi koszorújának utolsó gyertyáját is Révész téren gyújtják meg, ahol köszöntőt mond Balázs  Ákos alpolgármester, valamint Sipos Barnabás ortodox parókus és Roberto Mattina misszionárius. A  negyedik adventi láng fellobbanását egy grandiózus karácsonyi műsor követi a Kistemplomban:  közreműködik Márkus Luca színművész, Dánielffy Gergely színész, énekes, a Lautitia Kóruscsalád, a  Debreceni Szentháromság Magyar Ortodox Egyházközség kórusa, Sárosi Dániel orgonaművész, Jantyik  Hanna fuvolaművész, Dombóvári Zsolt gordonkaművész, továbbá a Debreceni Népi Együttes, a  Debreceni Hajdú Táncegyüttes, a Kuckó Művésztanya és a Bíró zenekar.  

A Kistemplomi adventi koncertek programjáról és a támogatójegyekkel kapcsolatos információkról  további információ olvasható a Debreceni Csonkatemplom – Kistemplom Facebook oldalán.