Régi városháza Debrecen

Uniós pénzből valósult meg a debreceni Régi Városháza energetikai korszerűsítése

Helyi hírek

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata 2.704.134.221 forint vissza nem térítendő  támogatást nyert az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program „A Régi Városháza  épületének energetikai korszerűsítése” című projekt megvalósítására.  

A projekt célja Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata közigazgatási funkciót ellátó,  műemléki védelem alatt álló épületegyüttesében a Sas utca, a Városháza utca és a Piac utca közötti  épületrészek energetikai korszerűsítése, az intézmény hatékonyabb energiahasználata és  széndioxid-kibocsátásának csökkentése – közölte a városvezetés.

Az épületegyüttes energetikai felújítása során a hőszigetelés technológiájának meghatározásához, valamint az új nyílászárók kialakításához műemlékvédelmi szakember bevonására volt szükség  annak érdekében, hogy a védettséget élvező épület felújítása mind energetikai, mind  műemlékvédelmi szempontból megfelelő kivitelezésű legyen. 

Az épület felújítása során nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy az illeszkedjen a műemléki szempontokhoz és emléket állítson az épület nemzeti történelmében betöltött szerepének

– írta Facebook-oldalán Papp László polgármester.

A projekt keretében megvalósult a Sas utcai épület külső homlokzatának és tetőszerkezetének  felújítása, nyílászáróinak cseréje, hőszigetelt ablakok beépítése. Sor került a fosszilis  energiahordozó-alapú hőtermelő berendezések korszerűsítésére, valamint a kapcsolódó fűtési  rendszerek felújítására. Korszerűsítették az épületegyüttes kül- és beltéri világítási rendszereit,  valamint központi szellőző és légkondicionáló rendszerét. A folyamat során az elavult világítási  rendszer helyett energiatakarékos fényforrásokat építettek be. 

A projekt kivitelezési munkálatait a Hajdu-Alu Építőipari és Fémszerkezetgyártó Zrt. végezte.  A vállalkozási szerződés értelmében a kivitelezés befejezéséig rendelkezésre álló határidő az  építési munkaterület átadásának 2022. március 10-i időpontjától számítottan 18 hónap, azaz 2023.  szeptember 10. napja volt, mely időpontot követően maximum 30 nap állt rendelkezésre a sikeres  műszaki átadás-átvételi eljárás lezárására. A műszaki átadás-átvétel lezárása 2023. október 6-án történt meg.