Eve Power Józsa

Óriási a felháborodás Józsán az Eve Power akkumulátorgyára miatt, a városvezetés nem ezt ígérte a helyieknek

Helyi hírek

A Civil Fórum Debrecen Egyesület az elmúlt időszak környezetkárosító beruházásaira való tekintettel felülvizsgálta eddigi álláspontját, és kizárólag abban az esetben támogat bármilyen projektet, beruházást és ehhez kapcsolódó ingatlaneladásokat, amennyiben előzetes hatástanulmányok is készülnek a döntés meghozatalának érdekében – közölte llés-Rácz Mariann, az egyesület önkormányzati képviselője.Közleményük idézi Kiss György józsai lakost, aki elmondta, hatalmas a felháborodás Józsán a nemrég építési engedélyt kapott Eve Power miatt, mivel korábban arról kaptak tájékoztatást még a CATL esetében, hogy további akkumulátorgyár nem épül Debrecenben.

A tájékoztatás elmaradása mellett ellenérzést vált ki a józsaiakban, hogy az Eve Power építési engedélye lehetővé teszi 299 ezer m³ föld kitermelését, amelyből 65 köbméter humusz, vagyis jóminőségű termőföld. Kiszámolta, hogy ha ezt a földmennyiséget teherautókra lenne pakolnák, úgy Józsa határától Siófokig érne a gépjárműsor.

A józsai férfi kérdéseket fogalmazott meg, miszerint „Hol fogják tárolni a kitermelt földet? Hogyan fogják elkülöníteni a földet a humusztól? Illetve mi a tervük a kitermelt földdel, különös tekintettel a humuszrétegre?”

Megsemmisítette a Kúria a debreceni CATL katasztrófavédelmi engedélyét

Deményi György, a “Józsaiak az akkugyár ellen” nevű Facebook-csoport képviselője az alábbiakról tájékoztatja a sajtó képviselőit:

Ez év májusában hozta létre két kisgyermekes anyuka (Garami Kriszti és Osváth Rita) a csoportot, és kértek meg engem is, hogy segítsem a tevékenységüket.

Akkor még csak a CATL-ról volt tudomásunk, de így is rövidesen sokan jelentkeztek a csoportba. Első találkozásunk alkalmával megfogalmaztuk kérdéseinket, tiltakozásunkat, információkat szerettünk volna megtudni az épülő CATL-gyárról. Kérdéseinket megküldtük Papp László polgármester úrnak, kérve, hogy lakossági fórumon tájékoztassa az érdeklődő józsaiakat. Nagy meglepetésünkre Balázs Ákos alpolgármester úr közreműködésével öt tagunkat személyes találkozóra hívott meg a hivatalába. Június 23-án az 5 képviselőinket Balázs Ákos alpolgármester úr és Gorján Ferenc, a Vízmű vezérigazgatója jelenlétében fogadta.

Élénk vita közben felszínre került a június 8-án Szijjártó Péter külügyminiszter úr által bejelentett Eve Power akkugyár építése Józsa határában, ami még jobban érdekelt bennünket.

Polgármester úr sok kérdésre válaszolt, és megígérte, ahogy kellő információkat szerez az Eve gyárról, azok ismeretében választ ad kérdéseinkre és tájékoztatja a józsai lakosokat, akár egy lakossági fórum keretében is.

Szeptember közepén levélben emlékeztettük polgármester urat ígéretére, amire nem érkezett válasz, ezért november 10-én Balázs Ákos alpolgármester úrnak küldtünk emlékeztetőt, és kértük, hogy tájékoztasson bennünket az üzem fejleményeivel kapcsolatban.

Legnagyobb megdöbbenésükre a közelmúltban olvastuk, hogy a gyár megkapta az építési engedélyt. Mi betartva a játékszabályokat udvariasan kértünk idáig tájékoztatást, de a megkereséseinkre semmilyen reakció nem érkezett.

Kérték, hogy ezt szó szerint olvassam fel: mi, a csoport adminisztrátorai, a tagok felhatalmazása alapján azért állunk most nyíltan a sajtó nyilvánossága elé, választ, információkat kapjunk, mint érintett lakosok, a mellettünk épülő veszélyes üzemről.

Sokan félnek most Józsán, féltik a környezetet, a levegő tisztaságát, féltik az őstermelők a terményeiket, az állattartók az állataikat, és természetesen féltjük a jövőnket, a gyermekeink, unokáink egészségét, és mindez az információk, a tájékoztatás hiányából fakad”

– mondta a józsai akkugyár-ellenesek képviseletében Deményi György.

Papp László bő egy hónapja posztolta ki a Facebookjára, hogy mennyire szeretik őt Józsán: