Dr. Illésy Lóránt Mozaik Med

Itt senkit nem gúnyolnak ki a testsúlya miatt! Sikersztori lett a debreceni orvosi futóközösség. Interjú a Mozaik Med egyik alapítójával

Helyi hírek

Bevezetésként sorolhatnánk itt számszerű adatokat arról, hogy milyen mértékben nőtt az elhízottak aránya vagy a mozgáshiány miatti problémákkal küzdők száma az elmúlt években, de valójában ezt mindenki kívülről fújja már. Elég csak kimenni az utcára vagy a strandra, hogy a saját szemünkkel lássuk, mi is a helyzet. Sajnos nem jó irányba haladunk.

Dr. Illésy Lóránttal, a Mozaik Med sportegyesület egyik alapítójával beszélgettünk. Az egyesület egy orvosi futóközösség, aminek tagjai a szabadidejükben, ingyenesen akarnak tenni mások egészségéért. 

Először mesélj kicsit magatokról, az egyesületről! Kik az alapítók és milyen céllal hoztátok létre? 

A Mozaik Med mint név már az egyetemi évek alatt megvolt, dr. Bana Richárd és későbbi felesége,  dr. Paluska Mariann kezdték el, étrendtervezéssel és edzéstervek készítésével foglalkoztak, mert az orvosi tanulmányaik mellett fontosnak tartották az egészséges életmód népszerűsítését is. 

Később a családalapítási terveik miatt Mariann életében háttérbe szorult a Mozaik Med, így kerültem én a képbe. Ricsi tudta, hogy világéletemben sportoltam, és hozzá hasonlóan én is szeretek közösséget építeni és megmozgatni embereket. Úgyhogy az egyetem befejezése után egy évvel megkeresett, hogy nézzük meg, mit tudunk közösen kihozni ebből. Ő ekkor már háziorvosként praktizált Nyíregyházán, én pedig sebészként dolgoztam itt, Debrecenben. 

A név, illetve az irány, az egészséges életmódra ösztönzés adott volt. Az én célom az volt, hogy az egész legyen minél inkább körülhatárolt és megfogható. 

Első lépésként mindkét városban kerestünk négy-négy különböző edzettségű futót, és Mozaik Med Akadémia néven féléves programot hirdettünk.  Mi magunk is részt vettünk benne, folyamatosan monitoroztuk az eredményeket, mértük a fejlődést. Referenciát szerettünk volna a szolgáltatásaink hatékonyságának alátámasztására, és megmutatni, hogy az edzés- és étrendtervünkkel honnan hova lehet eljutni. 

A sikeres féléves program után döntöttük el, hogy különválasztjuk a közösségépítést és a szolgáltatást. Ekkor kezdtük el létrehozni a futóközösséget, és a Mozaik Med Sportegyesületet is ekkor alapítottuk. Mindezt az elején saját zsebből finanszíroztuk.

Egy idő után, amikor már egyre sikeresebb lett a vállalkozásunk, és emellett mindketten elmélyültünk a saját orvosi munkánkban is, úgy határoztunk, hogy a korábbi szolgáltatásainkat (az étrend- és edzéstervkészítést) kiszervezzük külsős szakembereknek, mi pedig orvos vezetőként adjuk hozzá a szemléletünket. 

Mindig azt tartom szem előtt, hogy nem akarok mindenhez tökéletesen érteni, inkább az adott terület specialistáját szeretném megtalálni. Jelenleg is több szakemberrel dolgozunk együtt, különböző területekről. Van dietetikus, futóedző, sportpszichológus, gyógytornász a partnereink között. A Mozaik Med ma már teljes mértékben csapatmunka. Elkezdtük ketten, és jelenleg, öt év után húsz emberrel dolgozunk együtt.

Mi vitt rá,  hogy saját zsebből finanszírozzátok? 

Megszállottság. Szokták mondani, hogy hobbi az, amire elmegy az időd, és nem keresel vele pénzt, vagy még inkább el is viszi. Gondolom, ez kimeríti ezt a definíciót. 

Egyszerűen csak tenni akartunk azért, hogy az egészségesebb életmódot népszerűsítsük. Emellett persze igyekeztünk bevételt is produkálni, hogy az egyesület továbbra is zavartalanul működhessen.

Egy nagy közösség építése sokáig befektetést igényel akár saját zsebből is, viszont később, a fejlődése során kialakuló kapcsolatrendszerrel, a megjelenő szponzorokkal és marketingeszközökkel már lehet bevételt generálni, nemcsak a klasszikus úton, hanem kicsit komplexebb módon is.

Vannak szponzorok? 

Vannak, de azért lehetne belőlük több. Mindig szívesen fogadjuk az ilyen jellegű megkereséseket. Van, akit a pólóinkon vagy a különböző marketingfelületeinken népszerűsítünk, de van olyan is, aki háttérben szeretne maradni, és egyszerűen csak a társadalmi felelősségvállalás miatt akar támogatni bennünket. 

Hogyan válhat valaki szponzorrá? 

Többféleképpen. Az ilyen szintű támogatásnál jobb, ha személyesen vagy emailen keres meg minket valaki. Mára már kiforrott marketing csomagjaink vannak a támogatók számára. Ha valaki magánszemélyként szeretne hozzájárulni a munkánkhoz, mivel az egyesületünk két év után közhasznú lett, az adó 1%-át is fel tudja ajánlani.  

Dr. Illésy Lóránt Mozaik Med

Jelenleg hány tagotok van és milyen előnyökkel jár az MMSE tagság? 

Százas nagyságrendet tudok mondani a tagok számát illetően. A heti közösségi futások ingyenesek, bárki jöhet tagságtól függetlenül. 

Viszont ha valaki mégis úgy dönt, hogy belép, egy 15 ezer forintos éves tagsági díj ellenében megteheti. 

Ezért a jelképesnek mondható összegért több, a partnereink által nyújtott szolgáltatást is igénybe lehet venni kedvezményesen, emellett a belépő kap egy ajándék futópólót is. A szakmai partnereink között van futóedző, gyógytornász, sportpszichológus, sportdietetikus és sport-mentáltréner is. Az ő szolgáltatásaik árából 20% kedvezményt kap minden MMSE tag. Emellett például a Nyíregyházi Futófesztivál nevezési díja is kevesebb a tagjaink számára. Mivel közösségépítés az egyik célunk, szervezünk futótábort is és csapatépítő összejöveteleink is rendszeresen vannak. 

Kik csatlakozhatnak hozzátok akár tagként, akár csak a közösségi futásokon? Elsősorban olyanokat vártok, akik a nulláról építenék fel magukat vagy olyanokat is, akik versenyeznének?

Bárkit szívesen látunk! Aki egyéni felkészülésben, edzővel dolgozna együtt, Nyíregyházán és Debrecenben is megteheti. Előbbi városban Hornyák Zsuzsa, itt helyben dr. Aradi Bernadett a futóedzőnk. Valu Tiborral pedig mint külsős partnerrel működünk együtt, ő kezdőtől a profi szintig vállal klienseket.

Aki a közösségi futásokat részesíti előnyben, szintén több szint közül választhat. Úgy építettük fel a rendszert, hogy mindenki megtalálja a saját edzettségének megfelelő csoportot, és legyen fejlődési lehetősége is. Jelenleg öt csapatunk van: séta, rekreációs, kocogó, haladó és verseny. Mindegyiknek külön vezetője van, és külön edzéstervet követnek.  

Akkor tehát a lassú tempót, mint kifogást kilőttünk. Mi a helyzet a korosztállyal? Mi van, ha túl fiatal vagy túl idős vagyok? 

Szintén nem opció, hogy emiatt ne csatlakozzon valaki. A legfiatalabb sporttársunk például egy 11 éves tájfutó, aki a versenycsoportban edz velünk. Legidősebb tagjaink pedig már 60 fölött járnak. A sétacsoport beindítása óta még többen csatlakoztak hozzánk ebből a korosztályból, de vannak akik a kocogó vagy a haladó csoportban képviselik a korosabbakat.

Le a kalappal előttük is! Hogyan épül fel egy közösségi edzés?  

A gyülekezés mindig 17:45-től van, a Nagyerdei stadionnál az Állatkert bejáratával szemben. Az edzés teljes időtartam bruttó 1,5-2 óra. Maga a futás nagyjából 40 perc. Ezelőtt van egy rövid köszöntés és regisztráció, majd 15-20 perc bemelegítés, majd 10-15 perc nyújtás a végén. 

Kezdés előtt és a nyújtást követően van lehetőség kötetlenül ismerkedni, információt cserélni, illetve kérdezni tőlem is. Igyekszem minden szerdán jelen lenni és nagyon szívesen válaszolok futással, sportsérülésekkel kapcsolatos kérdésekre. A mai világban egyre inkább felértékelődik a személyes kontaktus és célunk is, hogy ez szerepet kapjon a közösségünkben. 

Mozaik Med Debrecen

Te sportolsz még ezen kívül is? Orvosként, családapaként gondolom, nincs túl sok szabadidőd. 

Igen, szánok rá időt. Hetente igyekszem futni kétszer-háromszor. Hétfőn és szerdán a közösségi futáson, illetve a hétvégén futok egy hosszabbat, általában félmaratont.

Velem is előfordult már, hogy felszedtem pár kilót, legutóbb tízet, úgyhogy nekem is változtatni kellett az addigiakon.  

Mindig is sportoltan és sportosan éltem, szóval furcsa volt, hogy még így is életmódot kell váltanom. Ennek részeként biciklivel járok dolgozni, amikor nincs munka után konzultáció, akkor hozom a futócuccomat, és útba ejtem a sportpályát. Nagyon jó lehetőséget biztosít a DEAC-pálya. Az én célom az volt, hogy 30-40 perc mozgás férjen bele minden nap.  

A másik elem a táplálkozás. Fontos, hogy este már csak egy könnyű vacsora legyen. A többi étkezéshez is mindig van a tányéromon zöldség, lehetőleg nyersen.  

Csak azzal, hogy változtattam a táplálkozásomon, fogytam öt kilót, két hónap alatt. Nagyon fontos a fokozatosság, nem egyszerre kezdtem el mindent, mert így, amikor belassult a fejlődés, tudtam váltani. 

Az ötkilós súlycsökkenés után kezdtem el kocogni, ettől megint lement három kiló a következő két hónapban. Fél év után ez rutinná vált, és meg is álltam a fejlődésben. Ekkor tettem mellé az aminosavakat és egy-két táplálékkiegészítőt. Összességében tehát nyolc kilót adtam le, és kondícióban is szépen fejlődtem fél év alatt. 

Egy-két hónap alatt lehet gyors eredmény elérni? A többség erre vágyik. 

Eredmény nem egy-két hónap alatt jön. Nekem fél év kellett úgy, hogy 20 éves sportmúltam miatt gyorsabban fejlődöm.

Viszont ennyi idő alatt már mindenkinél látszik a változás. Főleg, ha szakember segítségét vagy mások tapasztalatát is igénybe veszi valaki. Ebbben tudunk mi segíteni. 

Az ingyenes közösségi futásokon például megismerkedhetsz hasonló problémákkal küzdő emberekkel. Olyan válaszokat kaphatsz, amiket az interneten nem biztos, hogy megtalálsz, ráadásul súlyos összegeket sem kell különböző tanácsadóknak kifizetned. Itt térítésmentesen megosztják veled a tapasztalatokat, ha pedig szakemberre van szükséged, szintet tudsz lépni.  

Mit javasolsz a nagyobb, húsz kiló vagy afölötti túlsúllyal küzdőknek? 

Jöhetnek hozzánk sétálni. A futást ebben az esetben egyáltalán nem javaslom, hogy az ízületeket ne terheljük túl. Ahogy említettem, én is először az étkezésem átalakításával kezdtem az életmódváltást. A testtömeget legalább 70 %-ban az étrend határozza meg. Először fogyjunk le, és csak ezután kezdjünk el olyan sportot űzni, ami nem terheli jelentősen az ízületeket. A súlyzózást én egyáltalán nem preferálom, inkább a saját testsúlyos edzéseket ajánlanám. 

Soha nem azt mondjuk, hogy mindenki egyből menjen 10 km-t futni. Az erősítés, a keresztedzés mindenkinek javasolt. Gyógytorna, a core izmok, törzsfeszítő izmok, záróizmok, erősítése nagyon fontos. Így elkerülhetők a sérülések is. 

Nők esetében előfordulhat, hogy gyengébbek a záróizmok, főleg idősebb korban vagy többszöri szülést követően. Ezek az izmok ugyanúgy fejleszthetők, szükség esetén szakember tud segíteni ebben is, beépítve az edzéstervbe.

Az elején nagyon könnyen lehet fejlődni. Ha az otthoni kanapéban tévézés és nassolás helyett kimegy valaki, és sétál egy kört, előbb-utóbb azt veszi észre, hogy egyre többet és többet tud már gyalogolni, és a kilók is elindulnak lefelé. Ismét kiemelném a fokozatosságot, és hogy kérjük szakember segítségét, többek között a sérülések elkerülése érdekében is. 

Mi kell ahhoz, hogy egy túlsúlyos személy képes legyen elhagyni a komfortzónáját? 

Elhatározás és egyéni motiváció. Ez bármi lehet, egy sikeresen túlélt szívinfarktus, vagy ha a párja azt mondja neki, hogy elhagyja, ha nem változtat. Motiválhatja hiúság, vagy a saját egészségének fontossága is. 

Sebészként mit tapasztalsz, milyen problémákat okozhat a mozgásszegény életmód és az elhízottság? Vannak olyanok a pácienseid között, akik elkerülhették volna a beavatkozást, ha időben változtatnak? 

Persze, mindennapos. Sebészeti területen a legkézenfekvőbb problémák a sérvek, főleg a hasfali sérvek. Ennek oka, a túlsúly okozta, egyre növekvő hasűri nyomás, a zsigeri zsírok és a hasfali izom gyengesége is. Ezek mind egyértleműen összefüggnek a hasfali sérv kialakulásával. 

Előfordult már nem egyszer, hogy ha odafigyelt volna magára az illető, nem alakult volna ki a sérv, nem nő akkorára és vagy egyáltalán nem lett volna szükség műtétre, vagy kisebb műtéttel is megoldható lett volna a probléma. Ehelyett bejön az ügyeletre kizáródott sérvvel. 

Számos más gond forrása is a túlsúly, például sebészeti fertőzésekre hajlamsít, sebfertőzés, gennyesedés, anyagcsere-zavarok alakulhatnak ki. 

Ezek után még nagyobb kérdés számomra, hogy miért éri meg a mértéktelen kalóriabevitel és a mozgás teljes elhanyagolása?

Egyáltalán nem éri meg. Az oka az akaratgyengeség, az hogy túlhajszolt társadalomban élünk, és könnyen hozzáférünk az ételhez, viszonylag olcsón.  Természetesen más kérdés, ha valaki sérülés vagy más ok miatt kénytelen mellőzni a mozgást ideiglenesen. 

Ha már említed az olcsóságot. Sokan hangoztatják, hogy az életmódváltás a gazdag emberek kiváltsága, mert sokba kerül a mozgás és az egészséges ételek. 

Én másként értek ezzel egyet. Az egészséges táplálkozás csak egy szelete az életmódnak. Inkább az tűnhet luxusnak, hogy az egészséges életmódhoz idő kell. Ehhez az szükséges, hogy te irányítsd az életed, és tudatosan szánj időt magadra és az egészségedre.

Ez abszolút fejben dől el, minél inkább bedarál a rendszer, annál nehezebb abból kilépni. A kifogásokban nem hiszek, a csodákban sem. Illetve a csodákat létre lehet hozni csapatmunkával, és inkább ez a csoda maga. 

(Szerzői megjegyzés: a jelenlegi árak mellett egy zacskó chips árából kijön egy kígyóuborka és negyed kiló paradicsom, a futás, a séta pedig ingyen van.)

Mozaik Med Debrecen

Motivációként tudsz mondani sikertörténetet a Mozaik Med eddigi életéből?

Igen, többet is. Most File Adriánt, első futónagykövetünket emelném ki. Száz kilónál is nagyobb túlsúllyal kereste meg a Mozaik Medet, és még dohányzott is. 

A segítségünkkel lefogyott, életmódot váltott, és jobbnál jobb eredményei vannak. Ráadásul a futásnak köszönhetően a szerelmet is megtalálta. 

Orvosi szemmel nézve mit tapasztalhat magán az, aki hosszabb tétlenség után sportolni kezd? 

Ismét csak a fokozatosságot emelném ki az első helyen. A futással nagyon könnyen lehet fejlődni és átesni a ló túloldalára. Ha túlterheled magad, jönnek a nőgyógyászati problémák, ízületi problémák, illetve kedvtelenségbe is átcsaphat. Nem akkor kell szakembert keresni, amikor már eljutsz erre a szintre vagy lesérültél.

A cél pont az lenne, hogy ezt elkerüljük. A közösségi futás egyik legnagyobb előnye, hogy ott vagyunk 50-60-an legalább. Biztos, hogy találsz legalább egy olyan futót, aki hasonló szinten van, mint te, információt tudtok cserélni, nem fogod magad túledzeni.

Ha pedig ezt már kevésnek érzed és szintet lépnél, bármikor beléphetsz az egyesületi tagok közzé és szakembereink segítségébel sérülésmentesen fejlődhetsz tovább. 

Szóba került a szénhidrát. Melyek a legjobb forrásai a futók számára?

Egyénenként eltérő, hogy milyen arányokban van szüksége a makronutriensekre (fehérje, szénhidrát, zsír). Edzés előtt fél órával valamilyen gyorsan felszívódó szénhidrátot lehet enni, 2-3 órával előtte pedig lehet egy könnyebb étkezés. Gyorsan felszívódó szénhidrátok, egyszerű cukrok, közvetlenül az edzés után maximum 40 -50 perccel még beleférnek, mert azok akkor még a glikogénraktárakat (glikogén: a vázizomzatban tárolt szénhidrát) töltik fel az izmokban. 

Ezen az idősávon kívül lassan felszívódó szénhidrátok fogyasztása javasolt. Részletesebben lehet olvasni a témáról a blogbejegyzéseink között.

Mi a helyzet a fehérjebevitellel?

A fehérje pótlása ugyanolyan fontos, mint bármelyik másik makronutrinensé. A tojás, a hüvelyesek például jó fehérjeforrások.A lényeg, hogy változatos legyen a táplálkozásunk, és jó minőségű alapanyagokat használjuk. Ha lehet, magunk készítsük el, ne mirelit és előre panírozott ételeket együnk.

Legyen a tányéron fehérje, zsír, szénhidrát (gyereknek 2) és hozzá legyen mindig zöldség, lehetőség szerint a tányér harmada, fele. A 4 éves kislányomnak is így állítom össze az ételét, és azt látom, hogy pont azt eszi meg, amire éppen szüksége van. 

Ki lehet számolni grammra is az ajánlások szerint, de ha nem vagy élsportoló, nem szükséges plusz fehérjét bevinni. Az étrend változatos és jó minőségű alapanyagokból álljon. 

Sajnos egyre több az elhízott gyerek is. Mennyit mozogjanak, és mit? 

Egy gyerek esetében szerintem nincs olyan, hogy elég. Náluk inkább arra kell figyelni, hogy elegendő folyadékot fogyasszanak, mert hajlamosak erről megfeledkezni. A cukros üdítőket kerüljük. A kislányomnak például a kedvenc itala a víz. Ha narancslével probálkozom, nem issza meg. 

A gyerek egyszerűen működik, ha nem torzítjuk el. Azt fogja kívánni, amire szüksége van a szervezetének. Ha rendszeresen cukrosat adsz neki, stimulálja az agyát, és azt fogja kívánni.  

A gyereket nem lehet túledzeni. Ha elfárad, egész egyszerűen megáll, és pihen. A szülő figyeljen oda, hogy gyermeke minél többet mozogjon, meglegyen a megfelelő folyadékbevitel és a tiszta táplálkozás. Más a helyzet természetesen, ha élsportolóról van szó, és az edző túl sok munkát kényszerít rá. 

Orvosi szempontból mi a különbség az evés és a mozgás által kiváltott agyi érzetek között? Beszéltünk már róla, hogy a cukor stimulálja az agyat, de azt is tudjuk, hogy a mozgásnak is van hasonló hatása, például endorfint (boldogsághormont) szabadít fel. 

Erre nagyon speciális választ kellene adni. Egyszerűen mondva hasonlóan stimulálja az agy bizonyos részeit, de a kimenetel teljesen más. Ha te stresszes vagy, és azért eszel, hogy megnyugodj, akkor a futással ugyanezt el tudod érni, és idővel a nassolást is kiválthatod vele. Arról nem is beszélve, hogy az egészésgedért is többet teszel mozgással, mintha elterülsz a kanapén egy-egy nagyobb étkezés után. 

Aki kedvet kapott, és szeretne belevágni, milyen célokat tűzzön ki? Hogyan kezdjen neki? 

Ha valaki életmódváltásra adja a fejét, és szeretne iránymutatást vagy motivációt kapni, jöjjön ki szerdánként 17:45-re a Nagyerdei Stadionhoz, és sétáljon velünk. Probléma esetén orvosi segítséget, tanácsot is tudok adni. 

Éves célként ki lehet tűzni a Nyíregyházi Futófesztiválon való részvételt, amit idén már harmadszor rendeztünk meg, és reményeink szerint hamarosan Debrecenben is lesz. 

Orvosi kutatások vannak arra vonatkozóan is, hogy nemcsak a sportnak, az étkezésnek, a mozgásnak, hanem a közösségnek is számos jótékony hatása van az egészségünkre. Májusban a Mozdulj, Debrecen! mozgalomhoz is csatlakoztunk, így még több emberhez jutott el a hírünk.  

Sokan depressziósak a túlsúlyuk miatt, és emiatt válnak zárkózottá, kezdenek el még többet enni. Ördögi kör ez. Mi mindenkit szeretettel várunk. Itt senki nem fogja csúfolni a túlsúlyosakat, és talán azt is felismerik, hogy sokkal rosszabbat gondoltak eddig magukról, mint ami a valóság. 

Több példát tudok arra is mondani, hányan jöttek úgy, hogy az elején alig ment a kocogás is, két év után pedig már 10 km-t is lefutnak. 

Mozaik Med Debrecen

Mi a helyzet a kifogásokkal? Van valami jól bevált trükk ezek ellen?

Kifogás mindig lesz. Ha elhatározod, hogy le akarsz fogyni 100 kilót a 200-ból, borítékolható, hogy egyre több kifogás és halogatás lesz. Nekiállhatsz úgy, hogy már eleve várod. 

Én például ezt a trükköt alkalmazom, ha hosszútávot futok. Amikor a Kinizsi 100-at teljesítettem,  tudtam, hogy fájni fog. Biztos voltam benne, hogy megfordul a fejemben, hogy feladom. Olyan 80 km-nél jött is a gondolat. Nevettem egyet, és felülkerekedtem rajta.

A napi mozgásomat illetően is tudom, hogy ha ma nem megyek el, holnap is el fogom halasztani valamilyen indokkal. Sokan hivatkoznak kifogásként az idő hiányára. Ha például 10 km-t akarok futni, de nincs rá 1,5 órám, akkor inkább elengedem az egómat, és futok csak feleannyit. Így is többet tettem az egészségemért, mintha otthon maradtam volna.

Egymást is motiváljuk a közösség tagjaival. Azoknak, akik már futottak velünk, létrehoztunk egy zárt Facebook-csoportot. Itt számtalan tipp, trükk, motiváció, egyéni beszámoló olvasható, amiből lehet meríteni, és egyik kifogás legyőzésétől a másikig segít, hogy elérd, amit kitűztél. 

 

Mondjuk el még egyszer, hol lehet megtalálni titeket.

Debrecenben az ingyenes közösségi futásokat szerdánként tartjuk a Nagyerdei stadionnál. Gyülekező 17:45-től. Eddig még a COVID időszakát leszámítva soha, semmilyen körülmény miatt nem maradt el az esemény. 

Hétvégenként is tartunk edzéseket a Tokaji-hegyen, illetve hétfőnként Nyíregyházán is.

Az a célunk, hogy erre a régióira koncentrálva egy kicsit sportosabb legyen a társadalom és az egészségügyi állapot is javuljon. Ezzel a futóközösséggel mindent megteszünk érte. 

Jó csapat, befogadó emberek, várunk mindenkit szeretettel!  Mi mással zárhatnánk a beszélgetést, mint a szlogenünkkel:

Élmény. Közösség. Futás. Hajrá, Mozaik Med!

– Bíró Gabriella –