Mándi László, Donáth Anna és Kele János Momentum Debrecen

“Debrecen életveszélyes irányba halad” – Donáth Annával indította be kampányát Mándi László polgármesterjelölt

Helyi hírek

Debrecen volt Donáth Anna momentumos EP-képviselő országjáró sorozatának vasárnapi állomása. A rendezvényt a Kölcsey Központban tartották.

Szabó Bence momentumos önkormányzati képviselő felvezetőbeszédje elején megjegyezte, jövő csütörtökön épp ebben a teremben tart majd testületi ülést Debrecen városvezetése. Sajnálkozva kijelentette, a testület szerinte olyan képviselőkből áll, akik nem Debrecenért, hanem a Fidesz pártérdekeiért dolgoznak.

“Éppen ezért nincs lehetőség arra, hogy befejeződjön a Civaqua-projekt, hogy megvédjük a Nagyerdőt, a Fancsikát, a Vekerit, a földjeinket és a vizeinket”

– mondta Szabó Bence, de úgy véli, még nincs minden veszve, egy felelős városvezetés ugyanis változtathat ezen. Majd felkonferálta azt a politikust, akit alkalmasnak talál erre: párttársát, a polgármesteri székért való indulását pénteken bejelentő Mándi Lászlót.

Mándi László beszédét azzal kezdte, hogy szerinte Debrecen nem jó irányba megy. A kormány közpénzszázmilliárdokat önt a városba, mintha nem lenne holnap, Mándi szerint a városvezetés ezt becsülettel el is költi. Az akkugyár-ellenes koalíció polgármesterjelöltje úgy látja, Debrecen arra halad, amerre a kormány kijelölte számára az utat. A debrecenieket viszont nem kérdezik meg, hogy mit gondolnak erről – pedig Mándi szerint ez lenne a minimum.

Emlékeztetett, Papp László polgármester pár éve a Debrecen 2030 program bemutatásakor azt mondta, “10 év múlva nem fognak ráismerni Debrecenre”. Ez Mándi László szerint

egy elsivatagosodott, mérgezett vizű, szennyezett levegőjű, gigagyárak által uralt iparvárosban fog realizálódni.

Elmondta még, hogy a debreceniek melózhatnak majd a gyárakban a vendégmunkások által alacsonyan tartott kelet-európai fizetésért, miközben a boltokban nyugati árakon vásárolhatnak be, vagy még annál is drágábban.

Mándi szerint nem ilyen jövőt képzelt el Debrecen. Sorolta aztán az elmaradt felújításokat: vasútállomás, négysávosítás, panelprogram nem folytatása, iskolák, óvodák nem létesítése.

Mándi László úgy véli, Debrecen életveszélyes irányba halad, mi több fék nélkül száguld az akkukatasztrófa felé. Kínai gigaberuházók fogják uralni a várost – tette hozzá.

“Debrecennek új polgármesterre és egy teljesen új városvezetésre van szüksége. Olyanra, akik megkérdezik a debreceniek véleményét, és nem viszik a várost olyan irányba, amerre a lakosság nem szeretne”

– mondta Mándi László, rátérve arra, hogy a jövő évi önkormányzati választáson lesz lehetőség a váltásra.

Donáth Anna elmondta, súlyos válságban van az ország. Egyszerre több is, és ezek mindannyiunkat sújtanak. Elképesztő gazdasági és inflációs helyzetet emlegetett, valamint az oktatás válságára és a külgazdasági kapcsolataink rossz helyzetére is felhívta a figyelmet.

Donáth Anna konkrét példaként említette az államháztartási hiány példátlanul magas értékét. Donáth szerint a hiány csökkentésére a kormány megszorításokat alkalmaz, hiába is próbálja ezt elhazudni.

Munka ugyan van, de megbecsülés és jólét nincs – magyarázta a Momentum EP-képviselője. Donáth Anna rámutatott: Európa szegényháza lettünk, talán már csak a bolgárokat előzzük meg a tekintetben, hogy a fizetésünkből mennyit tudunk vásárolni. Arra is emlékeztetett, Magyarországon háromszor akkora az infláció, mint az uniós átlag.

Donáth Anna szerint a nemzet jövő szerint a legsúlyosabb válság az oktatást érinti. Adatai szerint elképesztő a tanárhiány, és a diákok egy része már a középiskolát is külföldön akarja elkezdeni.

“Az egyik legsúlyoabb gond, hogy értékválságban van az ország”

– jelentette ki Donáth, aki úgy látja, odáig jutottunk, hogy véleménykülönbségek miatt egymás torkának esünk. Sőt nem vesszük emberszámba a másikat.

Jó hírt is hozott: ennek nem kell így lennie, és van remény, amíg Mikepércsen és Debrecenben az anyák összefognak a mérgező akkugyárakkal szemben.

Beszéde végén Donáth Anna is emlékeztette hallgatóságát a 2024-es önkormányzati választásokra.