Kínaiak Debreceni Egyetem

Hagyományos kínai népviselet napja Debrecenben: ételkóstolóval, teaszertartással várták az érdeklődőket – fotós, videós beszámoló

Egyetem Helyi hírek Kultúra

Tradicionális kínai öltözékek bemutatójával, teaszertartással és ételkóstolóval várta az érdeklődőket a Hagyományos kínai népviselet napja alkalmából szervezett rendezvényen a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Konfuciusz Intézete.

A mintegy százfős délutáni eseményen a kínai népviselet, eredeti nevén a „hanfu” volt a középpontban, amelyben a fellépők különböző zenés és táncos performanszokat adtak elő a nézőközönségnek. Fújós hangszer gyanánt az egyik fiatal hölgy a „huluxiao”-t szólaltatta meg, míg zárásként ketten egy pengetős kínai citerából, a „guqinból” csaltak elő szebbnél szebb hangokat.

A többségében itt élő kínaiakból összetevődő vendégsereg résztvevői belekóstolhattak egy tradicionális teaszertartásba is, ahol a hagyomány szerint az oonlong vagy zöld teát egy teamester vezetésével készítik el szigorú szabályok alapján. A teázás szokása egyébként is Kínából ered. A két szabadtéri program között egy rögtönzött kiállításon lehetett megcsodálni a ruhakölteményeket, a bátrabbak fel is ölthették azokat magukra.

Rögtönzött kínai büfé is volt a kiállításon, ahol húsos lepényt, rákszirmot és különböző rágcsálnivalókat és innivalókat, többek között tej-teát is lehetett vásárolni. Ha pedig valaki egy kis szuvenírral szeretett volna hazatérni, az megkaphatta a nevét kínaiul felfestve egy papírlapra.

– Faragó László –