Gulyás Gergely kormányinfó

“Nem lenne érdemes kihátrálni a debreceni akkumulátorgyárból?” Gulyás úgy tudja, Debrecen vízellátása nem lesz érintett

Helyi hírek

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője arról beszélt a parlament hétfői ülésén, hogy álláspontjuk szerint uniós jogot sért a debreceni autógyár létesítése, és ezért panaszt nyújtottak be az Európai Bizottsághoz. A tervezett beruházás ellentétes az Európai Víz Keretirányelvvel, akadályozza annak végrehajtását, károsítja az ökoszisztémát és számos Natura 2000 területet érint hátrányosan. Koncepcionálisan kell átalakítani a teljes városi ívóvíz- és csapadékhálózatot Debrecenben – jegyezte meg.

A kormányt a vonatkozó adatok meghamisításával vádolta és felvetette, nem lenne-e egyszerűbb kihátrálni ebből az elhibázott projektből.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: egyetlen elvárást fogalmaztak meg a kormányhivatal felé, hogy a lehető legszigorúbb magyar és uniós követelményeket érvényesítse a környezetvédelmi engedélyek kiadásakor. Ez így is történt – mondta, és kitért arra, hogy a beruházás jelentős számban munkahelyeket teremt majd.

Hangsúlyozta: az akkumulátorgyár szennyezett, szürkevizet használ majd fel, így a beruházás semmilyen módon nem érinti Debrecen városának vízellátását.

Hogy valóban szürkevíz lesz-e, amit annak neveznek, az erősen vitatott. A napokban elbocsátását megerősítő Kincses Dániel, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) vezetője így vélekedik a CATL-gyárral kapcsolatos vitatott kérdesekről:

a CATL úgy kérte a környezethasználati engedélyt, hogy a beadványában nem adta meg a várható éves vízfogyasztást;

a gyártósor hűtésére még több víz kell. „A gyárban üzemelésre tervezett technológia 85 százalékos párologtatási veszteséggel üzemel, azaz naponta 2871 és 13175 köbméter közötti mennyiségű, a közműhálózatból vételezett, elsősorban rétegvízből származó ivóvíz elpárologtatását tervezik.”

hiába emlegetik rendre a szürkevíz felhasználását, a TIVIZIG szerint az ipari parkban valójában „ilyen irányú tervezési folyamatot egyik gyár esetében sem” tapasztaltak, pedig az igazgatóság szerint víztakarékossági szempontok miatt a cégnek át kell gondolnia az óriási arányú vízvesztéssel járó hűtéstechnológiát;

a CATL dokumentációjából kimaradtak az esetleges balesetek hatáselemzései;

Debrecen felpörgetett iparosítása egy-két éven belül túlterhelheti a város ivóvízbázisát.

A Mikepércsi Anyák berágtak a debreceni akkumulátorgyárat éltető Professzorok Batthyány Körére