Űreszközök gyártásában vesz részt a Debreceni Egyetem

Egyetem Helyi hírek

Űreszközgyártás és űrkommunikáció területén tervez együttműködést a Debreceni Egyetem és az űriparra szakosodott nemzetközi vállalat, a Thales Alenia Space – tette közzé az egyetem sajtóirodája pénteken.

A cég és az egyetem képviselői még csütörtökön folytattak megbeszélést a közös munka lehetőségeiről. A Természettudományi és Technológiai Kar kezdeményezésére, a Debreceni Egyetem űrkutatás területén végzett eredményeit elismerve, az űripar területén a világ élvonalába tartozó Thales Alenia Space vállalat a jövőbeni szakmai együttműködés lehetséges területeit kívánja meghatározni. Ezért utazott Franciaországból és Olaszországból egy-egy vezető szakértő Debrecenbe.

Űrhajósok jártak a Debreceni Egyetemen

Most elsősorban a sugárzásvédelemmel kapcsolatos közös munka lehetősége miatt látogattak Debrecenbe. Ez egy nagyon fontos terület az emberes űrrepülés számára, de tudni kell azt is, hogy mi történik egy űreszköz elektronikai egységeivel, ha azokat sugárzás éri, hogy lehet a károsodásokat kivédeni, hosszú időre szavatolni a megbízható működést a világűrben. Ez lehet a jövőbeli együttműködés egyik legfőbb területe, akár közös tervezéssel, gyártással – mondta Freddie Geyer Thales Alenia Space európai együttműködési igazgatója.

Továbbirészletek az unideb oldalán.

Bemutatták a magyar űrhajósjelölteket