Papp László CATL gyár Debrecen

Papp László az akkumulátorgyárról: “Meggyőződésem, a debreceniek értik, miért van szükség ezekre a beruházásokra”

Helyi hírek

25 éve tagja a debreceni önkormányzatnak Papp László, aki 2014 óta polgármesterként tevékenykedik – ahogyan ő fogalmazott – Debrecenért. Ezen apropóból adott interjút a néhány éve kormánypárti lapként funkcionáló Indexnek.

A beszélgetés fő csapásvonala a Debrecenben épülő akkumulátorgyár volt. Papp László úgy véli, a CATL kérdésében szakmai vita helyett  egyértelműen átpolitizált párbeszéd folyik. Jelenleg politikai preferenciák alapján ítélik meg az emberek az akkumulátorgyárat – mondta a polgármester. Szerinte Magyarország igazodik ahhoz a világtrendhez, aminek nagyon fontos része az akkumulátorgyártás.

Debrecen polgármestere nem tart egy akkugyár-ellenes népszavazástól. Mint fogalmazott, “a város vezetése számára mindig is fontos volt az emberek véleménye. Városvezetőként 25 éve dolgozom Debrecenért. Negyedszázada abszolút többségben vezetjük a várost. Ezt ennyi ideig nem lehet megvalósítani az emberek véleményének figyelmen kívül hagyásával. Minden tekintetben érvényesülnie kell minden fontos kérdésben a debreceni emberek álláspontjának és véleményének.”

Papp László szerint először a félrevezető, hamis, fals információkat kell helyretenni, a debrecenieknek tisztán kell látniuk, hogy mi is az igazság az akkumulátorgyártással kapcsolatban, és ezt követően lehet bármilyen döntést kezdeményezni.

Megütöttek egy nőt! Az előzőnél is indulatosabbra sikerült a második akkumulátorgyáras közmeghallgatás Debrecenben

A botrányos közmeghallgatásokkal kapcsolatban úgy vélekedett, az első, általa vezetett rendezvény első fele teljesen átpolitizált volt, de miután “megunták a politikai szereplők a jelenlétet, és elindultak vissza Budapestre”, értelmes kérdéseket is kapott a debreceni és mikepércsi lakosoktól. Papp szerint teljesen nyilvánvaló, hogy nem voltak politikasemlegesek az események. Jelen voltak a Párbeszéd, a Momentum politikusai, és a megszólalók egy része nyilvánvalóan politikailag motivált aktivistaként vett részt ezen a programon.

Bizonyítékom nincs rá, de nem tartom kizártnak, hogy valakik pénzért vesznek részt ilyen az eseményeken

– fogalmazott sejtelmesen Debrecen első embere.

A gödi gyárral kapcsolatos analógiákra Papp László úgy reagált, nem szabad összekeverni a két gyár helyzetét. Mint vázolta, a Déli Gazdasági Övezetben Mikepércstől és Debrecen keleti városrészétől is több mint két kilométerre van. Gödön pedig információi szerint közvetlenül az iparterület mellett vannak a lakóépületek.

A debreceni közmeghallgatáson felszólalt a Gödért Egyesület képviselője, aki azt állította, hogy az akkumulátorgyár szennyezi a gödi vizet. Papp László elmondta, a Duna Menti Regionális Vízmű honlapján szereplő vizsgálati jelentés szerint a gödi vízben valóban van lítium. Nem az akkumulátorgyár miatt, hanem mindig is jelen volt. Ugyanúgy, ahogy például a Balfi ásványvízben, amit az emberek megisznak, mert jótékony hatása van. A gödi vízben századrésznyi lítium van a Balfi ásványvízhez képest – mondta a polgármester.

A vízminőségre, a talajvédelemre, levegőminőségre és a zajterhelésre vonatkozó, a gyártóktól, a gyáraktól független monitoringrendszert építünk ki, amelynek felügyeletébe a szakmai civil szervezeteket is be kívánjuk vonni. Debrecenben senki sem gondolhatja komolyan, hogy huszonöt évig dolgozunk egy városért, és most egyszerűen elmegy az eszünk, és megpróbáljuk tönkretenni azt, amit egy negyedszázad alatt felépítettünk

– fogalmazott Papp László, aki egyenesen hazugságnak tartja, ha egyes ellenzéki politikusok “vízmérgezőnek” nevezik a debreceni akkumulátorgyárat.