Debreceni diákok egészségfelmérése

Felmérték a debreceni diákok egészségi állapotát: 16 százalékuk elhízott, háromnegyedüknél mozgásszervi elváltozást találtak

Helyi hírek

Az iskolaegészségügyi szűrővizsgálatokról tájékozódott Papp László, a város polgármestere Széles Diána alpolgármester kíséretében a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetben 2023. február 7-én.

Amint azt a vizsgálati helyszínek megtekintését követően Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója többek közt elmondta, intézetük komplex egészségügyi intézmény. Ők működtetik az iskolaegészségügyi, az iskolafogászati ellátást, a városi védőnői szolgálatot, a fogászati alapellátást, a foglalkozás-egészségügyi szolgálatot, valamint az anyatejgyűjtő állomást.

Az iskolaegészségügyi szűrővizsgálatok közül a kötelezően végzendőket (iskolafogászati, iskolaorvosi és védőnői vizsgálat) normatív támogatásból finanszírozzák, de a vizsgálatok helyszínéül szolgáló Pósa utcai központ 2019 októberére történt kialakítása, majd fejlesztése, a kötelezőkön felüli szűrések (EKG-vizsgálat; szemészeti és komplex hallásvizsgálat; prevenciós előadások évfolyamonként eltérő témakörökben; mindehhez a tanulók szállítása az iskolájukból a prevenciós központba, majd a program végén vissza az iskolájukba) elvégzése – egyedülálló módon – már Debrecen város önkormányzatának jóvoltából történik. 2022-ben a város több mint 100 millió forintot fordított a Daefi tevékenységének támogatására.

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója

A Daefi arra törekszik, hogy jó élményekhez társítsák a gyermekek számára a vizsgálatokat, hogy ne alakuljon ki bennük az orvosi vizsgálatoktól való félelem, hanem kellemes, fiatalos környezetben, jól éljék meg ezt a találkozást, s a különböző iskolákból érkező gyermekek barátkozzanak is egymással. Amint azt Papp Csaba megemlítette, kapott már visszajelzést olyan szülőtől, akinek a gyereke nem az orvosi vizsgálatokra emlékezett a szűrőprogramból, hanem arra, hogy azon a napon játszhattak az egyes vizsgálatok között. 

Az iskolaegészségügyi szűrővizsgálatok eredményeiről szólva Papp Csaba elmondta, hogy a 20221/2022-es tanévben összesen 12.599 gyermek szűrését végezték el a Pósa utcai központban. A szűrések tapasztalatai szerint a debreceni tanulók esetében 16 százalék körül van az elhízottak aránya.

Annak érdekében, hogy ezen a helyzeten változtatni lehessen, a Mozdulj, Debrecen! egészségfejlesztő mozgalmon belül már három különböző programot szerveztek a különböző korosztályok számára a legkisebbektől a gimnazistákig.

Mozgásszervi elváltozásokat – ez enyhe lúdtalptól, akár súlyos gerincproblémákig – a gyerekek 72 százalékánál találtak.

Debreceni diákok egészségfelmérése

Ezen a területen is segítséget tud nyújtani a Mozdulj, Debrecen! mozgalom. Míg a másodikos tanulók körében több mint 20 százalékos a szemészeti eltérések mértéke, addig ez a 12. évfolyamra már megközelíti a 40 százalékot, amit főleg a sok és helytelen számítógéphasználat okoz. A debreceni diákok esetében a hallási eltérések aránya nagyon alacsonynak mondható, 1,8 százalékos. Ez a jó eredmény a védőnői rendszer gondos szűrővizsgálatainak köszönhető. Vérnyomásproblémák tekintetében az össz-diáklétszám 5,7 százaléka szenved ettől a kórképtől, amire a fokozott stressz magyarázat.

Az EKG-vizsgálatok nyomán a 2021/2022-es tanévben 184 gyermeknél találtak problémát, közülük 67 esetben lett szükség folyamatos kardiológiai gondozásra, s 10 esetben azonosítottunk súlyos, életveszélyes, ritmuszavart okozó kórképet, WPW (Wolf-Parkinson-White) szindróma formájában, ami műtéti beavatkozást igényelt. Ezek a gyerekek már túl vannak a veszélyen. Papp Csaba hangsúlyozta: ennek a 10 gyereknek a sorsa is jól mutatja, mekkora jelentősége van a Debrecen önkormányzata által lehetővé tett iskolaegészségügyi szűrővizsgálatoknak.

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója

Az igazgató kiemelte: a szűrőprogramnak nem az a lényege, hogy megtalálják a bajt, hanem az, hogy tudnak-e segíteni. S ha tudnak, azt meg is teszik! Papp Csaba arról is szót ejtett, hogy az iskolafogászat keretében eddig több mint 54.000 vizsgálatot végeztek, s közel 3500 gyerek fogszabályozását végezték el ingyenesen – ehhez a szülőknek csupán a fogszabályozó készülékek (brekettek) beszerzéséről kell saját költségükön gondoskodniuk. A Daefi egészségfejlesztési irodája segítségével egy év alatt több mint 1300 egészségfejlesztési programot szervezetek, melyeken összesen 21.500-an vettek részt. 

Papp László polgármester szerint Debrecenről, mint gondoskodó városról sok esetben krízishelyzetekben beszélünk, ugyanakkor ennek van egy másik nagyon fontos aspektusa: az egészségmegőrzés és a prevenció. Ez utóbbiak fő pillére a városban a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet, ahol a város, a Debreceni Egyetem és az egészségügyi szakma elkötelezett munkatársai vállalnak nagyon fontos szerepet. A legnagyobb elismeréssel kell szólni arról a tevékenységről, amelyet az egészségügyi szakma a debreceni fiatalok érdekében a Daefi által koordinált iskolaegészségügyi szűrőprogramokon keresztül végez. Ennyire komplex, mindenre kiterjedő, a gyerekekre fókuszáló egészségügyi program nincs másutt az országban.

Debreceni diákok egészségfelmérése

Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy olyan mintaprogram, amit az ország más területein is mintaként használhatnak. A debreceni modell különlegessége abban áll, hogy a kötelező vizsgálatokat osztályonként, egy központosított helyszínen végzik. Papp László azt is elmondta, hogy az önkormányzat támogatásával egyrészt nemrég 6 új fogászati kezelőegységet vásárolhatott a Daefi,  másrészt hamarosan egy az eddiginél impozánsabb bejáraton keresztül lesz megközelíthető az intézet Pósa utcai központja. Ezek a fejlesztések is segítik azt, hogy a lehető legmagasabb színvonalon végezhessék el itt munkájukat a szakemberek.

Fontos az is, hogy a Daefi alaptevékenységét kiegészíti az egész várost átfogó – a fiataloknak, a középkorúaknak és az időseknek egyaránt üzenő – Mozdulj, Debrecen! program. Papp László hangsúlyozta, hogy Debrecen lakóinak egészségesebb életmódja érdekében ebben az évben a város költségvetésének tervezésénél különös figyelmet fordít az önkormányzat újabb egészségügyi programok, szűrőprogramok indítására. Ezek megvalósításában alapvetően a Daefi munkatársainak szakmai tapasztalataira és tudására fog számítani a város. A Daefi egy sokkal egészségesebb, tudatosabb életmódot folytató Debrecen alappillére.

Papp László Széles Diána

Széles Diána alpolgármester hangsúlyozta: a város az általa kibővített iskolaegészségügyi szűrőprogramban is annak a lehetőségét látja, hogy ezzel szemléletváltásra lehet ösztönözni a debrecenieket, elmozdítani őket az egészségesebb életmód felé. Egy ilyen egyedi program finanszírozásához komoly gazdasági háttérre van szükség. Debrecen erős, stabil város, erős közösség, amely megfelelő gazdasági lehetőségekkel, munkahelyteremtő beruházásokkal rendelkezik ahhoz, hogy ezeket a célokat meg tudja valósítani. Széles Diána is megerősítette, hogy az idei költségvetés tervezésekor külön is figyelnek arra, hogy újabb programokkal segítsék a városlakók körében az egészségesebb életmód kialakítását. Az iskolaegészségügyi szűrések eredményei, a Mozdulj, Debrecen! mozgalom programjain tapasztaltak is azt mutatják, hogy megéri ez az országban egyedülálló mértékű befektetés. Az önkormányzat azt szeretné, ha az ingyenes egészségfejlesztési programok hosszú távon mindenkit elérnének a városban, s így a debreceniek egészségesebbek és boldogabbak lehetnek. 

– Debreceni Városháza Sajtó –