Tanár-diák tüntetés

Polgári engedetlenség a Tóth Árpád Gimnáziumban, elnémulás a Fazekasban – több debreceni iskolában ülősztrájk is lesz csütörtökön

Helyi hírek

Polgári engedetlenséggel vállalt szolidaritást kirúgott kollégáival, és tiltakozott az oktatás jelenlegi állapota, az oktatáspolitika hiánya és a hatalom cinikus és agresszív reakciói ellen a debreceni Tóth Árpád Gimnázium tanára.

A portálunkhoz eljuttatott levél szerint Dorner Eszter az alábbiakról tájékoztatta az illetékes tankerületi vezetőt:

Alulírott, Dorner Eszter, a Tóth Árpád Gimnázium tanára, jelen levelemben közlöm, hogy 2022. december 6-án, kedden az első 3 órámban immár harmadjára a polgári engedetlenség (nem létező??) eszközével élek: ennek értelmében megtagadom osztályfőnöki kötelességemet, és nem kísérem el az osztályomat a Pósa utcai orvosi vizsgálatra. Mindezt a tegnapi nap folyamán előre jeleztem.

Döntésem (néhány) oka címszavakban:

-a magyar oktatási rendszer jelenlegi állapota;

-a kormányzat részéről a pedagógusok, diákok, szülők követeléseinek teljes negligálása (néhány hete sokadmagammal – tanárként, szülőként, állampolgárként- levélben fordultunk Önhöz és más, a debreceni (oktatás)politikában fontos személyekhez, segítséget kérve, válasz nem érkezett);

-az értelmetlenségig és nevetségességig korlátozott sztrájk helyett más utat választó kollégák jogtalan és aránytalan büntetése -etc., etc., etc.

Azaz az igazságérzet, a kötelességtudat, a tanítványaim és önmagam iránti szakmai és morális felelősség és a szolidaritás késztet arra, hogy így tiltakozzam a fennálló körülmények ellen Cselekedetemet átgondoltam, következményeit vállalom. Tisztelettel, Dorner Eszter (Tóth Árpád Gimnázium)

– írta a gimnáziumi tanárnő.

A debreceni Tóth Árpád Gimnázium tanárai is csatlakoztak a polgári engedetlenségi mozgalomhoz

Országszerte megmozdulások lesznek december 8-án, Budapesten reggel 8-kor sárga rózsákkal és/vagy papírrepülőkkel vonulnak demonstrálók a Novák Katalin rezidenciája elé. A Sándor-palotánál ismét azt szeretnék az ország vezetőiben tudatosítani, hogy tanár nélkül nincs jövő.

Csütörtökön országos ülősztrájk is lesz, ehhez eddig 51 iskola csatlakozott. Debrecenből a Tóth Árpád és az Ady Endre Gimnázium jelezte részvételét. A Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban ülősztrájk ugyan nem lesz, de az iskola diákjai azt tervezik, hogy elnémulnak a tanítás idejére – közölte portálunkkal az intézmény egyik tanára.

Ha időközben újabb intézmények csatlakoztak a megmozdulásokhoz, kérjük, jelezze nekünk emailben: info@debreceninap.hu, illetve Messengeren. Köszönjük!

Fotó: Pedagógusok Szakszervezete PSZ