Külföldi bírák Debrecenben

Külföldi bírák látogattak Debrecenbe

Helyi hírek

Nyolc külföldi bíró látogatott hazánkba az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) rövidtávú csereprogramja keretében. Ketten Lengyelországból, ketten pedig Finnországból érkeztek, de képviselteti magát Spanyolország, Bulgária, Olaszország és Franciaország is. A vendégek 2022. szeptember 26. és 30. között tartózkodtak Debrecenben, amely során szakmai és kulturális programokon is részt vettek.

Az első napon dr. Kahler Ilona Márta, a Debreceni Törvényszék elnöke a bíróság szervezetét és működését ismertette a bírák számára, majd körbevezette a vendégeket a törvényszék épületében, ahol megtekinthették a tárgyalókat, köztük a távmeghallgató helyiséget. A külföldi bírák ezután egy különleges programban is részt vettek, ugyanis betekintést nyerhettek a Hajdú-Bihar megyei rendőrség munkájába, amelyet nagy érdeklődéssel fogadtak. Mint az ismert, a megye egésze és kiemelten a Debreceni Rendőrkapitányság országos összehasonlításban is évek óta a legjobb eredményességi mutatókkal rendelkezik és a kiberbűnözés vonatkozásában egyedülálló felkészültséggel bír. A nemzetközi bírói csapat kíváncsi volt a bűnüldöző szerv tevékenységére és elismerésüket fejezték ki annak felkészültségét, valamint hatékonyságát illetően.

A második napon a Debreceni Járásbíróságra látogattak a bírák, ahol megtekintették az épületet és a bíróságtörténeti kiállítást, majd ezt követően kezdetét vette egy szakmai kerekasztal beszélgetés a magyar polgári eljárásjogról és annak rendszeréről. A bírák részt vettek egy polgári tárgyaláson, majd ezt követően kiemelt témával folytatódott a tapasztalatcsere, amely nem volt más, mint a gyermekközpontú igazságszolgáltatás.

A harmadik napon a vendégek megismerhették a magyar büntetőeljárás rendszerét és meglátogattak egy büntető tárgyalást, délután pedig bemutatták számukra a Debreceni Törvényszék Közigazgatási Kollégiumát és Munkaügyi Csoportját.

A Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet megtekintése volt a negyedik nap programja, a csereprogram zárónapján pedig a külföldi bírák a Debreceni Ítélőtáblára látogattak, ahol szintén előadások hangoztak el és egy tárgyaláson is részt vehettek.

A résztvevők nagy érdeklődéssel fordultak a magyar igazságügyi szervezet felé, néhányan kifejezetten felkészültek a magyar igazságszolgáltatást illetően.