Látványfőzésen darabolta a hagymát Debrecen polgármestere

Helyi hírek

Igazi őszi programkínálattal várta az érdeklődőket a 32. Józsai Szüreti Nap és kísérőrendezvénye a 19. Csak nyúl – nyúlételek gasztrofesztiválja szombaton. A családi napon a felnőtteket többek között főzőverseny és látványfőzés, a gyerekeket kézműves foglalkoztató, népi játékok és nyuszisimogató fogadta. Az esemény a debreceni polgármester főzőtudományába is betekintést engedett. Az eseményen Bede Róbert mesterszakácsnak segítséget nyújtva, Balázs Ákos alpolgármesterrel, és Józsa önkormányzati képviselőjével ázsiai nyúlragut készített – számolt be Debrecen önkormányzata és önkormányzati hírportálja.

Ismét a nyúlból készült ételeké lett a főszerep a 32. Józsai Szüreti Nap és 19. „Csak nyúl” Nyúlfesztiválon. A helyszínen látványfőzés és kóstoltatás várta az érdeklődőket, hogy minél több fogyasztó megismerhesse a nyúlhús előnyeit és elkészítésének igen változatos módjait. Az érdeklődők Bede Róbert mesterszakács nyúlételeit kóstolhatták a Tócó partján.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke a jó hangulatról beszélt. Rámutatott: ez ma már nemcsak szokásos, hanem kihagyhatatlan szüreti esemény.

Papp László, Debrecen polgármestere  kiemelte: nagyon összetartó közössége, városrésze Józsa Debrecennek, amire nagyon büszke. Az, hogy most a 32. alkalommal – s az első óta folyamatosan, minden évben sikerül megrendezni a Józsai Szüreti Napot, önmagáért beszél, és hogy 19. alkalommal a nyúlhúsfogyasztással van összekötve ez a rendezvény, az is nagyszerű – tette hozzá a polgármester, aki az eseményen Bede Róbert mesterszakácsnak segítséget nyújtva, Balázs Ákos alpolgármester, Józsa önkormányzati képviselője társaságában, látványfőzés keretében ázsiai nyúlragut is készített.

Balázs Ákos köszöntőjében szintén kiemelte a józsaiak összetartását, ami most ezekben a nehéz időkben különösen fontos. Mindenki érzi, hogy még igazán a koronavírus-járványon sem vagyunk túl, és most itt van egy háború a szomszédunkban. Ezért nagy szükség van arra, hogy összetartsunk és megbeszéljük a dolgokat, segítsük egymást. És a főzés egy kiváló alkalom arra, hogy a bogrács körül gondolatokat cseréljünk, picit lazítsunk – mutatott rá az alpolgármester.

A résztvevők – az immár 3 éves hagyományhoz híven – idén is ültettek fákat a természet, valamint a levegőminőség védelme, környezetünk egészségesebbé tétele érdekében. Ezúttal a Szentgyörgyfalvi út és a Klastrompart sor sarkánál került a földbe 6 díszcseresznye.

A fesztiválon nap közben a főzőverseny mellett egyéb programokkal is várták az érdeklődőket: őszi termékek kiállításával, ökofoglalkozással, mustkészítéssel és -kóstolással, kézműves vásárral, a gyerekeknek pedig ugrálóvárral és népi játékokkal készültek, a finom illatok és falatok mellett pedig számtalan fellépő szórakoztatta a közönséget és a Törköly zenekar húzta a nótát.

Fotók: Papp László, debrecen.hu