Kóser gasztroplacc és utcafesztivál segít Debrecenben megismerkednünk a zsidó kultúrával

Helyi hírek Kultúra Party Zone

Szeptember 8. és 11. között Zsidó Kulturális Napokkal jelentkezik az ALL-IN Debrecen. A négy nap során koncertek, városnéző séták, kóser gasztroplacc és utcafesztivál várja a látogatókat.

Kaddis est – Kortárs világzene

Szeptember 8-án este Födő Sándor Artisjus- és többszörös Fonogram-díjas zeneszerző és Bíró Eszter Fonogram- és eMeRTon-díjas énekesnő neveivel fémjelzett kortárs világzenei koncert veszi kezdetét a Pásti Utcai Orthodox Zsinagógában.

A 12 zenész közreműködésével megszólaló nagyszabású zenemű a zsidó liturgia egyik alappillérére épül. A Kaddis egy ősrégi ima, melynek – a világon először és egyedülálló módon – teljes, arámi nyelvű szövegét felhasználta művében a zeneszerző.

Debreceni Zsidó Utcafesztivál és gasztroplacc

A rendezvénysorozat legnagyobb attrakciója vasárnap reggel 10 órától egészen este 18 óráig várja a zsidó kultúra és gasztronómia iránt érdeklődőket a Pásti utcában: zenés és táncos programokkal, versénekekkel, ismeretterjesztő- és helytörténeti előadásokkal készülnek a szervezők. A zsinagóga és a rabbiszoba megtekintésére is lesz lehetőség, sőt, Shmuel Faigen rabbival is kötetlenül beszélgethet a közönség.

A nap során bemutatkoznak a zsidó konyhai tradíciók, melyeket a Mazel Tov Étterem és a nemrégiben nyílt Hamsza Étterem hoz el. Emellett zsidó pékárukat és egyéb ételeket lehet kóstolni, miközben konyhai szokásokba és eljárásokba is betekintést nyernek a résztvevők.

Zsidó örökségek nyomában

Pénteken angol, vasárnap magyar nyelvű vezetett sétán vehetnek részt az érdeklődők az Explore Debrecen közreműködésével, melyek során Debrecen zsidó épített és szellemi-kulturális értékeivel ismerkedhetnek meg.

Tovább táncol a város!

Péntek este a belváros különböző részein tűnik fel haszid táncaival a Debreceni Népi Együttes: a tánc ezen műfaja az öröm és más közösségi érzelmek kifejezésére szolgál a zsidó kultúrában.

Barhesz Party – kóser gasztronómiai élmények

Barhesz, humusz, kóser sör, bor és pálinka… a Pásti Utcai Orthodox Zsinagóga udvarában igazi kulináris élményben lehet része a látogatónak, hiszen tradicionális kóser, zsidó és izraeli ételeket és italok kóstolhat meg. Az ízélményeket zenei programok színesítik: ismert héber dallamok hallhatóak majd, továbbá néhány izgalmas haszid történet is elhangzik.

A részletes programok az esemény Facebook oldalán érhetőek el.

Írisz Ingatlanok

Debrecen, Rákóczi utca

63 m2-es lakás kiadó
300 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca

8 546 m2-es ipari ingatlan eladó
128 190 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca - Ipari terület eladó a József Attila telepen

6 799 m2-es ipari ingatlan eladó
101 985 000 Ft

Debrecen, Diószegi út - Ipari telephely telek eladó

18 072 m2-es ipari ingatlan eladó
271 000 000 Ft