Debrecziner Gourmet Fesztivál 2022

Élőben bontottak fel egy tonhalat a Debrecziner Gourmet Fesztiválon – képeken a szombati nap

Gasztro Helyi hírek

Bár hivatalosan az erdő a 6. Debrecziner Gourmet Fesztivál mottója, szombaton a tonhal vitte el a show-t. Nem is akárhogyan.

Míg Tiszacsegén ugyanaznap halászléfesztivált rendeztek neves fellépőkkel, itt, a cívisvárosban a hatodik Debrecziner Gourmet Fesztivállal igyekezték ellensúlyozni Tóth Andiékat. A háromnapos fesztivált a Békás-tónál rendezik, vasárnap is lesznek még programok.

A gourmet, azaz ínyenc elnevezésből talán rájöhetett mindenki, hogy itt nem szokványos hozzávalókból készült étkeket lehetett megkóstolni, hanem ehelyett egy izgalmas gasztronómiai utazásra invitálták a szervezők az érdeklődőket, főszerepben az erdei alapanyagokkal. Vélhetően ugyanis nem mindennap kerülnek az asztalra például muflonból vagy gímszarvasból készült ételek, így itt volt a remek alkalom azok számára, akik még nem találkoztak ezekkel a különleges ételkölteményekkel. A 2022-es Debrecziner Gourmet Fesztiválon jóformán csak a pénztárcánk mérete szabhatott határt a kísérletezésnek.

Számomra ismeretlen, vagy ritkán hallott fűszerekről (turbolya, kányazsombor) például itt hallottam először. A kánikula ellenére már kora délután szép számú nézősereg volt kíváncsi a főzőbemutatókra, majd aztán életkortól függetlenül koncentrált a kóstoló adagok egyikének megkaparintására. Végig jó hangulatban telt egyébként a szombati nap, hiszen az ismert gasztroblogger, Jókuti „Világevő” András  jó házigazdaként egyszerre szórakoztatta és tanította a gasztronómia iránt érdeklődő nagyérdeműt. 

A nap csúcspontja pedig egyértelműen a Fishmongernek és a Budaörsi Halpiac alapítójának, dr. Palotás Péternek a tonhalbontó show-ja volt. A színpad előtti terület ekkor szinte teljesen megtelt, ami érthető is, mert nem mindennap lát az ember egy több mint két mázsás halat egészen közelről. Az esti programokat végül egy koktélkeverő show zárta ginnel a főszerepben, itt megtudhattuk, hogy a legjobb gin mindig az, ami a poharunkban van.  

A rendezvény összességében a street food és a fine dining stílusok keveredéséről is szólt, és sikeresen bebizonyította, hogy jól megfér egymás mellett ez a két irányzat.

– Faragó László –